19-09-2023

Institut za javno zdravlje: Tokom septembra ukupno vakcinisano 800 djevojčica protiv HPV virusa

Institut za javno zdravlje saopštio je da je tokom septembra ukupno vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa.

Institut za javno zdravlje: Tokom septembra ukupno vakcinisano 800 djevojčica protiv HPV virusa | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

“Ovim putem želimo informisati javnost o rezultatima kampanje HPV vakcinacije tokom tri vikenda u septembru, koja se sprovodila 2. i 3; 9. i 10; 16 i 17. septembra u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, kao i u većini domova zdravlja u ostalim opštinama (nažalost ne u svim, jer zbog organizacije posla i malog broja dostupnih pedijatara u pojedinim opštinama, kampanja nije mogla biti svuda sprovedena na isti način)”, naveli su u saopštenju.

Iz IJZ ukazuju da su roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina koji imaju ispravne brojeve telefona u elektronskom kartonu djeteta dobijali i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete.

“Tokom septembra u okviru kampanje, ukupno je vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa. Ostvareni rezultati su ohrabrujući, ali bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama, koje pozivamo da preduzmu akcije na lokalnom nivou i unaprijede nivo znanja svojih sugrađana o HPV vakcinaciji i učine je dostupnijom”, naveli su iz IJZ i dodali:

“Skoro godinu dana od početka vakcinacije u grupi djevojčica rođenih 2013. godine najbolje obuhvate (iznad 36 odsto) postigle su opštine: Berane (53,5 odsto), Cetinje (48,6 odsto), Gusinje (42,9 odsto), Ulcinj (36,8 odsto), Podgorica (36,2 odsto) i Rožaje (36,1 odsto). Najlošije rezultate (ispod 22 odsto) ostvarili su Bar (13,3 odsto), Andrijevica (13,3 odsto), Pljevlja (21 odsto), kao i opštine: Žabljak, Šavnik, Plužine i Petnjica koje nemaju svoj Dom zdravlja i svoje pedijatre već uslugu pružaju zdravstveni radnici iz domova zdravlja susjednih većih opština.”

U prvim godinama uspostavljanja programa HPV vakcinacije cilj je prevashodno individualna zaštita, a tek kroz par godina sa porastom obuhvata možemo govoriti o kolektivnoj zaštiti.

“Ipak bez obzira na to, od početka pratimo obuhvate primarne ciljne grupe u kojoj smo počeli vakcinaciju, a to su djevojčice rođene 2013. godine. U prvih godinu dana ostvaren je obuhvat od 31 odsto, koji je u prvoj godini sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu obuhvate koje su tokom prve godine ostvarivale ili ostvaruju susjedne zemlje. Ipak, taj obuhvat mora da se unaprjeđuje narednih godina, jer cilj kome moramo težiti i koji je postavljen od strane SZO je da do 2030. godine djevojčice prije 15. rođendana budu vakcinisane sa obuhvatom od 90 odsto”, kazali su iz IJZ.

Iz Instuta su pozvali roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

“Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. U narednom periodu vakcinacija djevojčica uzrasta 9-14 godina, ali i uzrasta 15-18 godina, moguća je radnim danima kod izabranih pedijatara u domovima zdravlja. Pozivamo sve roditelje da povedu svoje djevojčice na vakcinaciju, a domove zdravlja da aktivno pozivaju roditelje na vakcinaciju i organizuju akcije na lokalnom nivou kako bi vakcinacija bila još dostupnija a roditeljima bila još jasnija velika korist koju donosi vakcinacija protiv HPV infekcija”, zaključuju u saopštenju.