05-12-2014

Istorijski uspjeh u Parizu

Crnogorski takmičari osvajanjem četiri medalje na Svjetskom prvenstvu u Parizu ostvarili su najveći uspjeh od osnivanja Džiu džicu saveza, kazao je predsjednik te asocijacije Ranko Vukotić.

Istorijski uspjeh u Parizu | Radio Televizija Budva

Džiu džicu reprezentacija Crne Gore šampionat je završila sa po jednom zlatnom i srebrnom i dvije bronzane medalje.

Zlatnim odličjem okitio se Lazar Kuburović, koji je u finalnom meču kategorije do 94 kilograma pobijedio reprezentativnog druga Gorana Musića.

Bronzane medalje osvojili su Mirjana Martinović u borbama do 63 kilograma i duo sistem u sastavu Stefan Vukotić i Vasilije Gagović.

Vukotić je kazao da za 15 godina koliko postoji dži džicu u Crnoj Gori ostvareni veliki rezultati.

"Sestre Dragana i Danijela Burzan osvojili su prvu crnogorsku svjetsku medalju u seniorskoj konkurencioji 2004. godine, dok je četiri godine kasnije Martinović bila zlatna na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i to je bila prva zlatna medalja u seniorskoj konkurenciji u nezavisnoj Crnoj Gori", kazao je Vukotić.

On je kazao da je osvajač zlatnog odličja, Kuburović rođen u Andrijevici i da ima crnogorski pasoš, ali da živi u Danskoj.

"Poželio je da nastupa za Crnu Goru i mi smo ga prihvatili. Potvrdio je svoj kvalitet i donio zlatno odličje", kazao je Vukotić.

On je, komentarišući da su dvojica crnogorskih reprezentativaca bili u finalu kategorije do 94 kilograma, kazao da je svaka država po propozicijama takmičenja mogla prijaviti najviše dva predstavnika u jednoj kategoriji i da se oni mogu sresti samo u finalu.

Prema njegovim riječima Kuburović i Musić bili su u različitim grupama i do finala imali su po četiri borbe.

Vukotić se zahvalio Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK) i Upravi za mlade i sport na pomoći i podršci.

Selektor Miloš Ašanin kazao je da je zadovoljan rezultatom, navodeći da je uz malo sreće bilans medalja mogao biti još bolji.

"Žao mi je takmičara koji zbog povrede nijesu mogli da pruže maksimum, prije svega tu mislim na Arsa Milića. Imali smo i dva takmičara koji su izgubili mečeve za medalju – Biljanu Mitrović, koja se u dvije discipline borila za medalju i i Nikola Prodanović, koji je poražen nakon četiri uzastopna trijumfa", kazao je Ašanin.

Osvajač srebrne medalje Goran Musić kazao je da je nastup na šampionatu bilo za njega veliko iskustvo, navodeći da to nije sve od njega i da se na narednim takmičenjima može očekivati još bolji rezultati.

"Smatram da sam zaslužio da se nađem u finalu. Do finala imao sam četiri borbe. Kuburović koji je aktuelnoi prvak svijeta i prvak Svjetskih igara bio je bolji i došao do zlata", rekao je Musić.

Prema riječima Mirijane Martinović, velika je stvar biti osvajač medalje u konkurenciji više od 400 takmičara iz 39 država svijeta.

"Ne smijem da ne budem ne zadovoljna bronzanom medaljom. Od mene se možda i očekivalo više kao od nekadašnjeg svjetskog šampiona. Pauza je učinila svoije. To je bilo moje prvo džiu džicu takmičenje nakon šest godina. Nadam se da sam opravdala očekivanja. Pored brojnih povreda i operacija uspjela sam da se vratim i osvojim medalju", rekla je Martinović.

Članovi dueo sistema Vasilije Gagović i Stefan Vukotić ocijenili su da je medalja plod napornog tromjesečnog rada, navodeći da su kao debitanti zadovoljni osvojenim odličjem.