28-05-2024

Istraživanje: Čak 77% građana Crne Gore kupuje odjeću online

Pixsell je objavio grafički prikaz statistike o navikama online kupovine u zemljama Evrope, prema kojima je Crna Gora u samom vrhu. Prema podacima Eurostata, na koje se poziva Pixsell, čak 77 odsto građana Crne Gore u razmatranom periodu od tri mjeseca u 2023. kupovalo je odjeću online. Veći procenat zabilježen je jedino u Bugarskoj (78%) i Rumuniji (80%).

Istraživanje: Čak 77% građana Crne Gore kupuje odjeću online | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Crna Gora je tako lider u regionu, a slijede građani Hrvatske (72%), Srbije (70%), Slovenije (66%) i Bosne i Hercegovine (59%). Istraživanjem nijesu obuhvaćene ostale zemlje regiona poput Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije.


Roba kupljena u fizičkim trgovinama rjeđe se vraća od one kupljene online

Politike povrata trgovaca utiču na odluke o kupovini 82% potrošača koji su odgovorili na nedavno istraživanje koje je sproveo ICSC, a koje se odnosi na trgovačke centre. U svim kategorijama maloprodaje, 6.2% kupaca u trgovini vratilo je kupljene predmete, dok je otprilike trećina online kupaca to učinila, piše portal Index.hr.

Kad je u pitanju kupovina odjeće, 6.2% kupaca koji su je kupili u trgovini je vratilo kupljenu odjeću, kao i 22% kupaca koji su svoju odjeću kupili putem interneta. Kad bi postojali troškovi povrata robe kupljene online, gotovo 80% kupaca reklo je da bi bilo sklonije vratiti predmete u trgovine, a 77% ih je reklo da bi ih onda radije kupili u fizičkoj trgovini.

Prema ICSC-evom istraživanju, kupovanje internetskim putem zaista rezultira većim nivoima povrata robe, a posebno se to odnosi na potrošače koji ciljano naručuju artikle koji im nijesu potrebni. Naime, 87% ispitanika je reklo da naručuju dodatne predmete koje žele isprobati računajući na to da će ih vratiti ako im se ne sviđaju, prenosi Retail Dive.

Šest od deset ispitanika je izjavilo da su im trgovci dali puni povrat robe i rekli da zadrže predmete koje su isprobali.

Izvor: Investitor