01-10-2022

Istraživanje: Slušanje muzike podjednako važno koliko i vježbanje

Na osnovu najnovijeg istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Medical Association Network Open, slušanje muzike pozitivno djeluje na mentalno zdravlje.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Štaviše, njen uticaj je zapravo jednak rezultatu koji se postiže fizičkom aktivnošću, odnosno, smanjuje se nivo stresa u organizmu.

Mozak luči dopamin

Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kada je riječ o terapijama pomoću muzike, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje omiljene pjesme ili kompozicije povezuje, odnosno, izjednačava s benefitima vježbanja.

"Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, dok nam, istovremeno, pruža potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, a on smanjuje osjećaj napetosti i stresa", kaže psiholog Skot Glasmen, jedan od autora sprovedenog istraživanja.

"Nedavne studije, takođe, su otkrile da ljudi imaju više koristi od vježbanja dok slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utiče i na njihovo raspoloženje prilikom fizičke aktivnosti", dodaje Glasmen, prenosi b92.


(B92/Nezavisne)