19-08-2020

Italijani u pandemiji ne mogu bez sladoleda, našli ukus koji su nazvali lijekom za covid

Dok se brojni italijanski trgovci, ugostitelji i kompanije suočavaju s ekonomskim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa, Italijani ne odustaju od sladoleda, što potvrđuje važnost te ledene poslastice za italijansku ekonomiju, prenosi Hina.


Ilustracija, Foto: 123RF

Svaka italijanska porodica godišnje potroši prosječno oko 70 eura na zanatski "gelato". Prema podacima italijanskog Instituta za statistiku (ISTAT) Riječ je o ukupnom godišnjem trošku od gotovo dvije milijarde eura.

Jedan od novih ukusa sladoleda, napravljen od bijele čokolade s kremom od lješnika i pistaća sa dodatkom trešanja, nazvan je "lijekom za covid", a kako kažu u jednoj poslastičarnici u predgrađu Milana, zamisao je bila pokušati da se stanovništvo liši stresa zbog strogih mjera uvedenih tokom pandemije.

Istakli su da vrlo dobro znaju kako sladoled ne može ljude izliječiti od koronavirusa, no namjera im je bila da izmame osmijeh na lica kupaca te poslastičarnice. Po nedavno objavljenim podacima, porodica u italijanskoj regiji Marke godišnje konzumira 12 kilograma sladoleda, a omiljeni su im tradicionalni ukusi poput čokolade, limuna, jagoda, straćatele i pistaća.

U Apuliji 50 posto stanovnika radije kupuje ručno napravljen "gelato" nego industrijski sladoled, a u toj regiji na italijanskom jugu radi oko 3000 zanatskih poslastičarnica sa oko 5500 zaposlenih. Oko 62.000 ljudi u Italiji uključeno je u aktivnosti koje su povezane s proizvodnjom i prodajom ručno izrađenog sladoleda.


Izvor: Hina/Index.hr