03-10-2017

Ivančević: Crnogorci kao nacija obespravljeni u svojoj zemlji

Predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević kazao je da onemogućvanje sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da služi parastos kralju Nikoli, kraljici Mileni i princezama Kseniji i Vjeri u crkvi na Ćipuru, pokazuje da su Crnogorci kao nacija obespravljeni u svojoj zemlji.

Ivančević: Crnogorci kao nacija obespravljeni u svojoj zemlji | Radio Televizija Budva

"Kada to kažem mislim isključivo na vjerujuće Crnogorce. Imamo djelove nekih nacija koje i ne doživljavaju Crnu Goru kao svoju zemlju. Velika će tragedija vlasti biti ako dođe do toga da vjerujući Crnogorci počnu da ne vole svoju državu i kada shvate da ova država neće da im zaštiti osnovna ljudska prava, a tu mislim na vjerska prava, pravo na vjeroispovjest, prava kretanja u sopstvenoj državi", istakao je Ivančević.

"Mi ćemo sve napraviti da Crnogorci za vjek vjekova slave. Suprotstavićemo se i ovoj i svakoj vlasti koja bude i ubuduće na ovakav način gazila osnovna ljudska prava nacionalnih Crnogoraca i svih drugih koji žive u Crnoj Gori", dodao je on.

Ivančević dodaje da je za vrijeme velikosprske hegemonije i nasrtaja raspada bivše Jugoslavije u ratovima početkom devedesetih bilo normalno boriti se za svoju državu Crnu Goru, za naša prava, protiv ratova, za opstanak svih na ovoj teritoriji.

"I tada nam je bilo normalno da se suprotstavljamo jednoj policiji koja je persinifikovala režim toga vremena, ali sada ispred nas stoje policajci naše države koja treba da nam obezbijedi normalno kretanje i normalno upražnjavanje svih onih prava koji svaki narod u svojoj zemlji ima. I to je nešto jako zabrinjavajuće i to je nešto što u ovom vremenu posle 27 godina nijedan Crnogorac ne može da razumije", zaključio je Ivančević.