21-03-2024

Ivančević: Kratko trajanje sezone problem koji bi trebao sve da nas zabrine

Član Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore (PKCG), Dragan Purko Ivančević za Jutrom iz Budve govorio je o aktuelnim izazovima u crnogorskom turizmu. On se osvrnuo na prethodnu turističku godinu, pripreme za predstojeću sezonu i napomenuo koji su, prema njegovom mišljenju, najveći problemi našeg turizma.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Ivančević je podsjetio da u Odboru za turizam svaka tri mjeseca analiziraju rezultate u turizmu.

„To nam omogućava da dođemo do smjernica kako i na koji način treba da djelujemo kao privreda, jer su u Odboru zastupljeni predstavnici naših najvećih hotelijera, restoratera, turističkih agencija i svi oni ljudi koji su najvažniji za turističku ponudu Crne Gore. Nakon što konstatujemo nedostatke, počinju akcije u partnerstvu sa nadležnim državnim organima i tražimo da se uočene nepravilnosti i problemi rješavaju. Ono što je osnovni zadatak Privredne komore na državnom i lokalnom nivou jeste da se izborimo za povoljniji i bolji ambijent za obavljanje naše djelatnosti. Na tom putu zaista uočavamo puno problema, ali u svakom slučaju mi ih na vrijeme prepoznajemo i upoznajemo crnogorsku javnost sa svim onim što stoji na putu daljeg razvoja turizma“, kazao je on.

Komentarišući uspješnost prošlogodišnje sezone, gost Jutrom iz Budve kazao je da se ona može sagledavati sa nekoliko različitih aspekata.

„Kada je u pitanju finansijski efekat, nadležni kažu da su dosta zadovoljni, da su kase turističkih opština bile dosta dobro popunjene i da su kompanije dosta dobro funkcionisale. Međutim, na drugoj strani imamo podatak koji treba sve da nas zabrine i da nas upozori, a to je kratkoća sezone, posebno u dijelu komplementarnog smještaja koji je kod nas, nažalost, zastupljen u najvećem procentu kada su u pitanju Mediteran i Evropa. Shodno tome, naš zadatak je da nađemo način da se poveća broj dana zauzetosti kapaciteta i da se na taj način produži sezona, da bi crnogorski turistički proizvod bio bolje valorizovan, da bi sezona bila duža, da bi se mogle razvijati naše kompanije u turizmu i ugostiteljstvu. Na kraju, i država bi punila budžet i mogla da ostvari osnovni zadatak koji je postavljen onog momenta kada je u svim dokumentima razvoja ove zemlje turizam projektovan kao prioritetna grana privrednog razvoja“, naveo je Ivančević.

Kao najveće probleme crnogorskog turizma izdvojio je putnu infrastrukturu, nedostatak parkinga, nedostatak plažnog prostora, nečistoću i loše održavanje puteva, nedostatak radne snage, nedovoljnu valorizacija crnogorskih proizvoda kroz crnogorsku turističku potrošnju i sivu ekonomiju.

Ivančević je dodao da se ove godine pojavio novi problem vezano za zakup kupališta.

„Mi smo u Privrednoj komori upozorili nadležne na ustupanje kupališta na korišćenje i konstatovali da od 1. januara ove godine nijedno kupalište u Crnoj Gori nema svog koristnika. Znamo da je kroz ugovore korisnicima Morskog dobra stavljena obaveza da svih 12 mjeseci u toku godine kupališta budu čista i uredna, a da od 1. maja budu sva po standardnima stavljena u funkciju kupališne sezone. Ovog momenta niko ko bilo šta radi na kupalištima ne radi to legalno, zato što niko nema ugovor o korišćenju kupališta. I onda smo mi iz turističke privrede pozvali dosadašnje korisnike kupališta i njihove predstavnike i zajedno sa njima pokušali da sa nadležnima u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom i sa resornim ministarstvom premostimo i riješimo taj problem. U početku je bilo dosta traljavo, naše kolege iz javnog sektora i državne uprave nisu baš ozbiljno shvatili naša upozorenja. Ali, poslije toga u jednom partnerskom odnosu našli smo način da se prevaziđe taj problem ove sezone, jer su i oni kao i mi shvatili da je nemoguće fizički ustupiti kroz tendere te kupališta i završiti posao do dolaska gostiju, a gosti su već tu. I onda je nadležno ministarstvo zaista donijelo jednu razumnu odluku i produžilo postojeće ugovore do završetka sezona, kako bi se u jednoj mirnoj atmsoferi raspisali tenderi, a kupališta ustupila po zakonskoj proceduri kako bi pripremljeni dočekali sljedeću turističku kupališnu sezonu“, naveo je Ivančević.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) u januaru i februaru evidentiran je blagi pad naplate boravišne takse u odnosu na prethodnu godinu. Početak predsezone je donekle usporio i gubitak avio-linija koje su pokrivale lowcost kompanija, a u vezi sa član Odbora za turizam PKCG je ocijenio da smo izgubili značajan broj destinacija.

„Znamo da su nas, kada su u pitanju low cost kompanije, pobijedili naši južni susjedi i da je Aerodrom u Tirani sada stacionarni aerodrom za lowcostere. Mi možemo očekivati da se u toku sezone vrati određeni broj linija, ali nešto značajno ne. Ostaje nam ono što je jedino moguće, a to je da se borimo sa našim partnerima, turoperatorima da održimo njihove čarter programe, da im pomognemo i da, u svakom slučaju, pomognemo razvoj kapaciteta naše nacionalne avio kompanije. To je jedini put vraćanja na tržišta, povećanja prometa sa emitivnih tržišta, produžetka sezone. Onda, u nekoj strategiji koja će se, nadamo se, brzo donijeti, znaćemo kakvu sezonu hoćemo, prema kojim destinacijama želimo da pravimo vazdušnu koncekciju i na koji način želimo da valorizujemo naš turizam“, zaključio je Ivančević.