08-11-2018

Ivančević: Vlast u Crnoj Gori ne smije da odćuti nacionalističke poruke mržnje

Sasvim očekivano i predvidljivo, skupovi kojima se proslavlja stogodišnjica Podgoričke skupštine i sramno satiranje sopstvene države, pretvaraju se u izlive nacionalističke mržnje prema državi Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko.

Ivančević: Vlast u Crnoj Gori ne smije da odćuti nacionalističke poruke mržnje | Radio Televizija Budva

Sadržaj izrečenih poruka na ovim skupovima ledi krv u žilama svakog razumnog i lojalnog građanina ove zemlje, a predstavnici vlasti u našoj državi ćute.

Teško je shvatiti i prihvatiti da nosioci vlasti u našoj državi ćute na otvorene i jasne poruke kojima se afirmišu odluke sramne Podgoričke skupštine i najavljuje njeno novo urnisanje u budućnosti. Ako neko kaže: „Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorela do zore“, a vlast na to ostaje ravnodušna i nijema, glasno i jasno želimo poručiti da njeno takvo ponašanje vrijeđa dostojanstvo svakog razumnog građanina koji ovu zemlju osjeća svojom.

Ako je sve ovo bilo predvidljivo i očekivano i ako dobro znamo da se nijedan javni skup ne može održati bez prethodno dobijene dozvole Uprave policije, ne možemo a da se ne zabrinemo u kakvoj to državi i društvu živimo. Ako vlast i njeni organi tolerišu ovakvo sramno buđenje duhova prošlosti, ovakav govor mržnje i otvorene prijetnje budućih satiranja Crne Gore, moramo se zapitati i zabrinuti kuda to ide Crna Gora.

Znaju dobro nosioci vlasti ko stoji iza ove sramne organizacije i organizaciono i finansijski i znaju dobro da ovo nije naivno politikanstvo, već ozbiljan atak na državu Crnu Goru i sve njene vrijednosti. Znaju oni dobro da sadržaj izrečenih poruka podliježe ne samo društvenoj kritici, nego ozbiljnoj sumnji u krivično djelo, pa nam ostaje da vidimo, na koji način će se baviti posljedicama ovakvih nepočinstava.

Otvoreno pozivamo vlast u Crnoj Gori da ne bude nijemi posmatrač, prije svega zbog svih nas koji ovu državu volimo iznad svega i jer rezervne domovine nemamo. Ne smije se više ćutati, koliko god sve ovo i odgovaralo aktuelnoj vlasti radi sigurnog opstanka u budućnosti jer siguran opstanak obezbijeđen na strahu svojih podanika nije garancija svijetle budućnosti ove zemlje.

I na kraju otvoreno poručujemo da je reakcija države na ovakve naciuonalističke poruke mržnje i prijetnje neophodna, jer društva i narodi koji nijesu izvukli pouke iz svoje istorije, dozvoljavaju da im se takva istorijska dešavanja vrate kao bumerang u svojim najgorim oblicima.