30-11-2022

Iz azila na Paštrovskoj gori mjesečno se udome tri do četiri psa

Azil Komunalnog preduzeća Opštine Budva prioritetno se bavi problemom napuštenih pasa, a nedavno je i renoviran, Aleksandra Rajković PR Komunalnog preduzeća Budva, na ovu temu kazala je da je azil odavno premašio svoje kapacitete, te da je to nešto na čemu se treba poraditi, ali je apelovala i na vlasnike pasa, da pripaze na svoje ljubimce, jer kako je istakla ulica nije dom ni za koga.

Iz azila na Paštrovskoj gori mjesečno se udome tri do četiri psa | Radio Televizija Budva

"Većina stvari je renovirana kaa je u pitanju ovaj objekat, sada je azil u potpuno novom ruhu odnsono u jednom, novom funkcionalnom i esetskom izgledu. Renovirani su skoro pa svi objekti, zamijenjeni su krovovi i popravljeni su na mjestima na kojima je to bilo potrebno, prefarbana je ograda, zamijenjene su informativne table koje koriste kako zaposlenima tako i posjetiocima. Prokrčena je staza, odnosno prilaz azilu, sređene su drvene kućice u boksevima, zmaijenjeni su objekti koje koriste zaposleni, dio gdje je vetreniraska služba i slično", kazala je ona.

U azilu postoji prcedura za novodovedene pse

"Svaki novodovedeni pas se smješta u karantisnki prostor, gdje provodi 14 dana po zakonskoj proceduri, kako bi se utvrdilo da li je vlasnički pas i da li ima nekih oboljenja, tek nakon 14 dana pas se odvodi na prilagođavanje po sektorima, kako bi se utvrdilo koji sektor najviše odgovara senzibilitetu psa ikako bi se njegov boravak u azilu učinio prijatnijim", ističe Rajković.

U RJ Azil trenutno radi osam zaposlenih

"Oni brinu o životinjama, ali i o samom objektu, njegovoj čistoći i funkcionalnosti. Radnici rade u dvije smjene po tri radnika, a imamo i veterinarskog tehničara i radnika koji je zaposlen u terenskoj službi", kazala je.

U azilu trenutno boravi oko 80 pasa

"Taj broj je promjenljiv jer se psi udomljavaju, ali i stižu novi. Mi smo kapacitet azila premašili, ali to je sve u želji da što više životinja sklonimo sa ulice i obezbijedimo im siguran smještaj i hranu. Da li bi kapacitet mogao biti veći i da li bi se moga proširiti sigurno da da, ali mi ćemo svakako raditi u nekom budućem periodu i na tome", ističe ona.


Rajković, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Uslovi u azilu prilagođeni vremenskim uslovima

"Napomenula bih takođe i da imamo zimarnik za manje pse, to je objekat namijenjen i prilagođen manjim štenadima kako bi što lakše prebrodili hladne dane koji nam stižu", kaže PR ovog preduzeća.

Azil je prema riječima Rajković doprinio rješavanju problema napuštenih životinja.

"Pasa lutalica još uvijek ima, potrebno je proširiti objekat i napraviti novi objekat sa azilskom namjenom, ali svakako da imate za cilj jednu lijepu i humanu ideju da pse sklonite sa ulice. Ne postoji ta ograničenost i taj kapacitet koji će vas spriječiti da udomite još nekoliko pasa i tako im obezbijedite siguran dom nad glavom. Istakla bih da nama dodatan problem prave vlasnički psi prepušteni, ulici nebrojeno puta možete sresti pse sa ogrlicom, čipovane, vlasničke pse koji su prepušteni ulici jer su oni naučeni da se sami vrate kući. Ovim putem bih apelovala jer se nebrojeno puta desilo da napadnu kako dijete tako i odraslu osobu, to su puno puta pasmine opasnih vrsta bez korpe na ulici, tako da bih apelovala na vlasnike pasa da čuvaju i vole svoje ljubimce jer ulica nije dom ni za koga", napominje Rajković.

Na mjesečnom nivou iz azila se udome tri do četiri psa

"Pozvala bih sve ljubitlje pasa, jer procedrura udomljvanja nije komplikovana, da dođu kod nas utorkom i četvrtkom od 12 do 14h i provedu neko lijepo vrijeme sa našim ljubimcima, odaberu svog psa, popune svoj formular, kojim se obavezuju da će čipovati psa i da će na dalje pas biti u njegovom vlsništvu i njegovoj obavezi", zaključila je Rajković.