01-02-2018

Iz Doma zdravlja u Kotoru apeluju na građane da vakcinišu djecu

Dom zdravlja Kotor apelovao je danas na sugrađane da vakcinišu djecu MMR vakcinom i tako ih zaštite od malih boginja-morbila, s obzirom da je prvi slučaj obolijevanja evidentiran prošle sedmice u Crnoj Gori.

Iz Doma zdravlja u Kotoru apeluju na građane da vakcinišu djecu | Radio Televizija Budva

Iz Doma zdravlja u Kotoru je saopšteno da je u posljednjih nekoliko mjeseci, značajno veći broj djece koja su primila MMR vakcinu, a interesovanje je sve veće.

"Vakcinacija djece MMR vakcinom, u januaru, u odnosu na decembar prošle godine, veći za preko 100 odsto. Zbog trenutne epidemiološke situacije u okruženju očekujemo dalji rast obihvata vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Male boginje su, kako su objasnili, oboljenje koje se lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, čak i na razdaljini i do dva metra, a prenosi se i rukama.

Vakcinacija kao mjera prevencije nema alternativu.

"Apelujemo na sve roditelje koji nisu vakcinisali djecu da to u najskorijem roku učine, jer na taj način ne štite samo svoju djecu već podižu kolektivni imunitet čitave populacije", saopštili su iz Doma zdravlja Kotor.

Obavezna vakcinacija protiv morbila uvedena je 1971.godine, kao monovakcina i štitila je samo od malih boginja. Deset godina kasnije uvedena je vakcina sa dvije komponente - male boginje, zauške, a 1991. godine MMR vakcina sa tri komponente - male boginje, rubeole, zauške.