15-05-2024

Izbor za najljepšu poštansku marku Evrope: Pošta Crne Gore publikovala marku Zlatni koral

PostEurop, evropsko udruženje poštanskih operatera, pokrenulo je Takmičenje za najljepšu marku publikovanu u okviru izdanja EVROPA na temu podvodne flore i faune.

Izbor za najljepšu poštansku marku Evrope: Pošta Crne Gore publikovala marku Zlatni koral | Radio Televizija Budva

Foto: Pošta Crne Gore

Na adresi https://europastamps.eu/europa2024 možete glasati za najljepšu marku i pogledati prigodna izdanja evropskih pošta među kojima i marku Zlatni koral.

Pošta Crne Gore publikovala je marku Zlatni koral (Savalia savaglia) u okviru izdanja EVROPA - Podvodna flora i fauna. Izdanje sadrži prigodnu marku, blok i koverat prvog dana. Dizajnersko rješenje potpisuje Ivana Kadić, grafička dizajnerka iz Podgorice.

Zlatni koral ili lažni crni koral (Savalia savaglia) je rijetka vrsta koja naseljava Sredozemno more i istočni Atlantski okean. Najveći broj kolonija u Sredozemnom moru nalazi se u Bokokotorskom zalivu, u blizini vrulja kod Sopota i kod Dražinog vrta.

Ovaj žbunasti koral je zapravo parazit na raznim gorgonijama koje prerasta i obavija svojim proteinskim skeletom skoro crne boje. Polipi su brojni, bjeličaste do najčešće zlatnožute boje, pa otuda i naziv zlatni koral.

Raste veoma sporo, svega nekoliko milimetara godišnje, a naučne analize ukazuju na starost nekih kolonija od oko 2700 godina, što ih čini među najstarijim živim organizmima na planeti.