17-01-2023

Izdavaoci privatnog smještaja zadovoljni prometom tokom praznika, više gostiju iz Sjeverne Makedonije

Tokom praznika bilježila se velika posjećenost u Budvi, a procjene su da je na našoj teritoriji boravilo čak 75 hiljada gostiju. Kako je gostujući u Jutrom iz Budve kazala predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Branka Džoganović, u ovoj organizaciji zadovoljni su ostvarenim prometom u novogodišnjem periodu.


Januar, 2023., Foto: Mediabiro

“Sa ovim praznicima smo izuzetno zadovoljni, zato što su gosti počeli da dolaze ranije nego što smo očekivali, jer je i sam program počeo ranije, a zbog lijepog vremena zadržali su se duže. Tako da, naša očekivanja su ispunjena, ako ne i premašena”, istakla je Džoganović.

Ona je kazala da su gosti uglavnom bili iz našeg regiona, a istakla je i da smatra da su cijene bile pristupačne.

“Mi smo negdje iznenađeni zato što je bilo više gostiju iz Makedonije nego ranijih godina. Mislim da su nas pronašle neke nove turističke agencije iz te zemlje koje mogu da podrže novi cjenovni rang koji su izdavaoci postavili. Što se tiče cijena, one su bile pristupačne u odnosu na kompletnu situaciju, s tim da su izdavaoci negdje ispoštovali preporuku i nisu išli sa previše niskim cijenama. Mislim da nam je prosjek za ovu Novu godinu bio oko 15, a ranije je bilo 10 do 12 eura. Mislim da smo malo popravili to”, navela je Džoganović.

Na pitanja da li Budva može da živi tokom zimskih mjeseci i šta treba još uraditi da bi se održao taj kontinuitet, predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja odgovara:

“Kontinuitet je važan u pogledu događaja i dešavanja. Znači, to je ono što smo mi govorili od početka, s tim da mislim da su izdavaoci takođe mogli da budu malo više uključeni u cijelu realizaciju, organizaciju i promociju. Inače, sad vidimo da se samim završetkom događaja i broj ljudi opada.”

Očekivanja od ljetnje turističke sezone su da počne ranije i traje duže.

“Mislim da ćemo pokušati i dati sve od sebe da se to desi, s tim da na to utiče jako puno faktora. Mi kasnimo sa realizacijom nekih naših planova, nije bilo sve do nas. Tako da, vidjećemo kako će se to odraziti na sve ono što smo planirali. Sve te aktivnosti su se odnosile na organizovanu prodaju kapaciteta, koja bi trebalo da počne ranije. Vidjećemo da li ćemo uspjeti sve da posložimo kako treba”, kazala je Džoganović.


Džoganović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Džoganović smatra da izdavaoci privatnog smještaja nisu dobro prošli prethodne ljetnje sezone. Napominje da su svi ostali subjekti dobro poslovali, te da je svima u Udruženju drago zbog toga, ali ukazuje i na jedan problem kada je u pitanju izdavanje privatnog smještaja.

“Drago nam je što je u destinaciji određeni dio privrede uspio da odradi kako treba. Kod privatnog smještaja generalno izostaje organizovana prodaja i to će uvijek da se javlja kao problem i da bude kamen spoticanja. Što se tiče špica sezone i gostiju iz regiona, to je nešto što nas svakako sleduje, ali mi imamo ogroman dio godine koji treba planski da prodajemo”, ukazala ona.

U toku konkurs “Najbolji domaćin 2022.”

Udruženje izdavaoca privatnog smještaja u Crnoj Gori i Oblak IT kompanija krajem novembra prošle godine uputili su poziv registrovanim izdavaocima u Crnoj Gori da uzmu učešće u prvom nagradnom konkursu “Najbolji domaćin 2022.” koji će biti otvoren do 28. januara.

“Interesovanje postoji zato što oni zovu, pišu, pitaju kako i šta da napišu. Nismo zadovoljni u dijelu da još nisu počeli da šalju svoje priče i negdje mislimo da je to taj neki otpor prema izražavanju koji konstantno postoji. Jer kad pogledamo profile većine izdavaoca, to su samo okačene slike ili hashtagovi, tako da u suštini nisu toliko skloni pisanju. Mi zato moramo biti uporni u tome, tako da očekujemo priče, nadamo se da će biti izdavaoca koji će zavrijediti vrijedne nagrade koje su im dobre za poslovanje. Nadamo se da će sljedeće godine biti bolje nego ove”, istakla je Džoganović.



M.S.