03-10-2014

Izgled namirnice pokazaće vam koji organ ona liječi

Paradajz poboljšava zdravlje srca, a svojim izgledom i podsjeća na ovaj ljudski organ. Avokado, na primjer, smanjuje rizik od karcinoma materice a potrebno mu je tačno devet mjeseci da od cvijeta postane plod! Čudesno, zar ne?

Izgled namirnice pokazaće vam koji organ ona liječi | Radio Televizija Budva

Paradajz – Srce
Paradajz je podijeljen na četiri komore i crvene je boje. Srce takođe. Istraživanja pokazuju da je ovo voće krcato kalijumom i gvožđem, te je dobra hrana za srce i krv.



Orah – Mozak
Orahova jezgra liče na mozak – ima lijevu i desnu hemisferu, čak i nabori podsjećaju na moždane vijuge. Poznato je i da orah poboljšava moždane funkcije.



Celer – Kosti
Celer podsjeća na kost i utiče na zdravlje kostiju. Ljudske kosti sadrže 23 odsto natrijuma – baš kao i ovo povrće. Ako putem hrane ne uzimate dovoljne količine natrijuma, vaš organizam će ga crpjeti iz kostiju, koje tada slabe.



Avokado – Materica
Avokado, patlidžan i kruška poboljšavaju zdravlje i funkciju materice – a svojim oblikom i liče na ovaj organ. Samo jedan avokado nedjeljno pomaže u ravnoteži hormona, a redovna konzumacija smanjuje rizik od karcinoma materice i jajnika. Zanimljivo je i to što je potrebno tačno devet mjeseci da avokado od cvijeta postane zreo plod!



Slatki krompir – Pankreas
Slatki krompir sličan je pankreasu i uravnotežava šećer u krvi.



Šargarepa – Oči
Šargarepa, kada je presiječete, podsjeća na ljudsko oko. Da, i nauka je dokazala da šargarepe i te kako povećavaju protok krvi i poboljšavaju vid.



Grejpfrut – Dojke
Narandža, grejpfrut i ostali agrumi koji podsjećaju na dojke poboljšavaju protok limfe kroz njih i time smanjuju rizik od karcinoma dojki.



Đumbir – Želudac
Đumbir podsjeća na želudac, a poznato je da ublažava stomačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način poboljšavaju probavu i sprječavaju grčeve, čir, oštećenja sluznice želuca. Koristi se i za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije, te dijareje.



Gljiva – Uho
Kada pečurku presiječete na pola ona podseća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.



Smokva – Spermatozoidi
Smokve su pune sjemenki i vise u paru. One povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida što sprječava sterilitet kod muškaraca.