11-06-2023

Izlaznost bi mogla da bude najmanja od uvođenja višestranačja

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI) Ana Nenezić kaže za RTCG da bi izborni dan mogli da završimo sa izlaznošću od oko 60 odsto, što bi bio najmanji odziv birača od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

Izlaznost bi mogla da bude najmanja od uvođenja višestranačja | Radio Televizija Budva

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 15 sati glasalo je 35,8 odsto birača, objavio je CEMI.

Nenezić kaže da ono što se dešava do 15 sati jeste netipična izlaznost jer smo uvijek navikli da na ona bude preko 70%.

“Izlaznost od 66 odsto je bila 2009. godine. Ako se ovaj trend danas nastavi idemo ka izlaznosti od 60 odsto. Ako to bude tako onda govorimo o najnižoj izlaznosti od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori”, saopštila je Nenezić.

Kaže i da su razlozi za malu izlaznost različiti. Podsjeća da su ovo treći izbori u posljednja četiri mjeseca.

“Sigurno je došlo do zamora kod birača. Pored toga i turistička sezona je, pa je jedan broj birača sigurno na sezonskom radu. Tome treba dodati i ono što je opšte razočaranje birača”, poručila je Nenezić.

Ona ističe da, ako se ovaj trend nastavi da će izlaznost biti niža od onoga što smo navili.Cemi je do 15 sati registrovao 50 nepravilnosti na biračkim mjestima, ali one, kako kaže Nenezić ne mogu ugroziti regularnost održavanja izbora.

“Mi se nadamo da će ovo biti miran dan i bez problema i da ćemo do kraja dana doći onako kako smo i započeli”, zaljučila je Nenezić.