18-05-2024

Izložba „Budvanska riznica zdravlja - apoteka porodice Antonioli“ danas u Muzeju grada Budve

JU Muzeji i galerije Budve, Muzej grada Budve organizuje izložbu „Budvanska riznica zdravlja – apoteka porodice Antonioliˮ povodom međunarodnog Dana muzeja autora MA Ljubica Miličić. Izložba će biti otvorena večeras u 19 časova u Muzeju grada Budve, Stari grad, ulica Petra I Petrovića 11.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Dio teksta iz kataloga izložbe autora MA Ljubice Miličić:

„Predstavljanje porodičnog nasljeđa starobudvanske porodice Antonioli i susret antropologije, muzeologije i farmacije odražava primjenu savremene muzeološke paradigme. U takvoj konstelaciji ideja, posebno mjesto pripada upravo članovima lokalne zajednice i njihovoj aktivnoj ulozi u reprezentovanju nasljeđa i lokalne kulture. Tako predmeti, zapisi, usmena predanja i sve moralne vrijednosti ostaju na ponos i postaju podsjetnik budućim generacijama na život i kulturni razvitak Starog grada Budve.
Koncept izložbe omogućava doživljaj kulture svim čulima, a realizovaće se u saradnji sa Crnogorskom asocijacijom studenata farmacije koja radi pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Prilikom otvaranja studenti farmacije će imati izlaganje o značaju i doprinosu farmacije kao nauke i izrađivati kozmetičke preparate kao autentičan poklon.ˮ

U ime JU Muzeji i galerije Budve obratiće se direktorica mr Lucija Đurašković, a izložbu će otvoriti dr sci. med. Vera Dabanović.