06-11-2023

Izložba radova osnovaca u Tivtu povodom Nacionalnog dana kontrole duvana

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Organizacijom žena Tivat, organizovalo je povodom Nacionalnog dana kontrole duvana, a u okviru manifestacije „Novembarski dani” Opštine Tivat, izložbu izabranih dječjih radova učenika tivatskih i crnogorskih osnovnih škola na temu „Život čini zdrava hrana bez duvana”.


Foto: CDPR

Izložbu je u Centru za kulturu „Gracije Petković” u Tivtu otvorio potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić, jer je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović zbog iznenadne i neodložne obaveze bio spriječen.

"Na izložbi su predstavljeni izabrani likovni radovi sa Konkursa za likovne radove organizovanog za učenike od četvrtog do devetog razreda osnovnih škola sa teritorije Crne Gore na temu kao što smo naveli i u nazivu same izložbe „Život čini zdrava hrana bez duvana”. Inače cijela godina u borbi protiv pušenja se obilježava na temu: „Hrana nam treba, a ne duvan” („We need food, not tobacco”) koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) početkom godine i aktuelna je tokom cijele tekuće godine. Istovremeno naglašavamo po ko zna koji put, da od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti svake godine nažalost, kako navodi SZO u svijetu umire preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba", naveli su iz CDPR-a.

Iz CDPR-a podsjećaju da se danas navršavaju i 22. godine rada CDPR-a, pa je to, kako ističu, i treći razlog, organizovanja ove izložbe.

"Za to vrijeme nakon prve aktivnosti - mirne šetnje ulicama Podgorice novembra 2001. godine, u protekle dvadeset dvije godine organizovali smo niz korisnih akcija i projekata, između ostalih: veliki broj savjetovališta za odvikavanje od pušenja, dvadeset dva državna Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad o štetnosti pušenja, izložbe ilustracija, crteža i karikatura o problemima i štetnosti pušenja u svih dvadeset pet crnogorskih opština, štampali pedesetak edukativnih brošura o raznim vrstama kancera, informisali građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti, niz predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, osnovali Ligu za nepušenje Crne Gore davne 2004. godine, održali dvadeset Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja, pomagli uređenje stare Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), dvadeset dvije posjete i donacije Institutu za bolesti djece KCCG u Podgorici i ostalim dječjim odjeljenjima opštih bolnica u Crnoj Gori, shodno svojim skromnim mogućnostima, donirali i mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.