17-05-2022

Izložba skulptura Milutina Kasoma večeras u Modernoj galeriji

Izložba skulptura „Plemenitost i trajanje - animalistička skulptura” umjetnika Milutina Kasoma, biće otvorena večeras u 19 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”.

Izložba skulptura Milutina Kasoma večeras u Modernoj galeriji | Radio Televizija Budva

Izložbu će zvanično otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, koja potpisuje i tekst iz kataloga izložbe.

U muzičkom djelu programa će nastupiti Nemanja Radulović, učenik VI razreda ŠOMO Budve u klasi prof. Nikole Vučkovića.



„Iskustva umjetnosti kroz vrijeme i upotreba klasičnih vajarskih materijala u savremenoj skulpturi ne predstavljaju povratak starom već kreiranje likovnog izraza kojim umjetnik u svojim djelima ostavlja tragove novog doba. Njima pripada crnogorski vajar Milutin Kasom koji je likovno obrazovanje stekao na FLU na Cetinju, a koji preko trajnih vrijednosti klasične umjetnosti polazeći od estetike lijepog, besprijekorne tehnike izvođenja, idealne forme, i upotrebom najzahtjevnijeg vajarskog materijala kamena (bijelopavlićki kamen ‒ “maljat”) formira likovni izraz koji možemo pratiti od klasičnog ‒ figurativnog vajarstvu do asocijativno ‒ apstraktnih oblika. Njemu svojstvenim likovnim rukopisom izražava stvaralačka htijenja smišljeno odabranim tematskim sadržajem ‒ figurom konja, koji se u crnogorskoj umjetnosti prevashodno vezuje za spomeničku skulpturu, dok je u slikarstvu inspiracija više umjetnika koji polaze od njegove iskonske arhetipske simbolike. Međutim, u vajarskom opusu Milutina Kasoma, konj “kroz plemenitost trajanja” dobija novu konotaciju kao utjelovljenje psihološke igre i tehnoloških inovacija našeg vremena, što možemo sagledati kroz dva primjera. Sa jedne strane riječ je skulpturi Skakač, kompleksnoj formi koju umjetnik realizuje povezivanjem svjetle i tamne polovine u jedinstven plastično-estetski korpusu. Ona asocira na dualističke principe dobra i zla, svjetosti i tame koje Lubarda u slikarstvu iskazuje suprotstavljanjem i borbom bijelog i crnog konja, a koji su u Kasomovom djelu povezani u harmonično cjelinu. Drugi primjer je konj odsječenih nogu, sa točkovima na sapima, personifikacija konjske snage motora automobila (Turbo). Lični pečat organskoj formi umjetnik daje hipertrofiranjem ‒ izduženom glavom konja (Glava), svođenjem oblika na apstraktnu i asocijativnu znakovnost (Sedlo), i skulpturom koja podsjeća na oprostoren crtež definisan suptilnim sjenčenjima, dovedenom skoro do vizuelne granice koja “anulira” materijalnosti (Potkovica). Riječ je skulpturi zatvorenih statičnih ritmova, baziranoj na sintezi detalja, mirnim linearnim kadenca kojom se volumen ocrtava u prostoru, kompaktnoj uglačanoj masi u kojoj postiže saglasje između idejnog koncepta i plastičnih elemenata. U realizaciji djela vođen samosvojnim stvaralačkim senzibilitetom Milutin oslobađa energiju skoncentrisanu u jezgru kamena simulacijom pokreta korpusa i igrom prirodnih nervatura - šara i tekstura. Tako statična, nepomična masa pikturalnim elementima bojom i “crtežom” dobija ekspresivnu slikovitost, dok obradom formi kojima oblikuju skulpture njegova vajarska djela simuliraju utisak monumentalnosti, bez obzira na dimenzije rada, najčešće galerijskog formata“, navedeno je u tekstu koji potpisuje Ljiljana Zeković.


Milutin Kasom, rođen je 28.12.1992. godine u Cetinju. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na vajarskom odjeku u klasi prof. mr Predraga Milačića. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Član je ULUCG. Dobitnik je nagrade FLU Cetinje za Skulpturu 2017/2018. Imao je više samostalnih i grupnih izložbi.