15-03-2018

Izložba slika Branka Filipovića Fila „ Sjećanje“

Izložba „Sjećanje“ Branka Filipović Fila, biće otvorena 16. mart 2018. godine u 20 časova, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi, saopštili su iz JU Muzeji i galerije Budva.

Izložba slika Branka Filipovića Fila „ Sjećanje“ | Radio Televizija Budva

Na izložbi će biti izloženo dvadesetak radova, ulja na platnu i kombinovane tehnike, iz fonda Umjetničkog muzeja na Cetinju, Muzeji i galerije Podgorice, Budvanske rivijere kao i privatnog vlasništva. Radovi koji će biti izloženi rađeni su u duhu enformela, pravca koji se u likovnoj umjetnosti javio kao pokret, noseći pobunu i kao takav predstavljao pravac koji je najavio nove modele izražavanja u likovnoj umjetnosti, a Branko Filipović Filo jedan je od tvoraca i sljedbenika njegove ideologije kod nas.

Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti Petar Ćuković, koji je pisao i bavio se Filovim radom,a ujedno je i autor predgovora za katalog ove izložbe.

Izložba se može pogledati do 15.aprila 2018.godine.

Branko Filipović – Filo bio je jedan od naizrazitijih predstavnika enformela i jedan od inicijatora posleratnog modernizma.

Rođen je na Cetinju 1924. godine. Od 1936. do 1941. živio je u Beogradu, da bi se 1941. vratio na Cetinje. Dio ratnih godina proveo je u koncentracionim logorima. Nakon rata, na poziv slikara Mila Milunovića, počinje da studira na Umjetničkoj školi na Cetinju, kod profesora Petra Lubarde. Do kraja 50-ih odlazi u Herceg Novi, gdje je završio Umjetničku školu.
Godine 1955. diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Takođe je pohađao Academia di Belle Arti u Rimu. Išao je na studijska putovanja u Francusku i Italiju. Izlagao je u svim značajnijim svjetskim gradovima. Kao predstavnik Crne Gore učestvovao je na Venecijanskom Bijenalu 1990. godine.
Umro je 1997. godine u Beogradu.