04-08-2020

Izložba slika Dijane Vukićević sjutra u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša"

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u prostoru Spomen doma "Stefan Mitrov Ljubiša" u Starom gradu u Budvi, od 5. do 25. avgusta biće predstavljeni radovi akademske umjetnice iz Podgorice Dijane Vukićević."Zbog trenutne epidemiološke situacije, neće biti organizovano svečano otvaranje izložbe, ali pozivamo posjetioce, da uz poštovanje propisanih mjera, ne propuste da pogledaju izložbu i priušte sebi vrhunski umjetnički doživljaj", kazali su organizatori.

Dijana Vukićević (1971) diplomirala je 1995. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafiku, u klasi profesora Jakova Đuričića. Učesnica je brojnih izložbi i dobitnica nekoliko značajnih likovnih nagrada. Članica je ULUCG. Pored umjetnosti, bavi se pedagoškim radom.

Na svojoj prvoj samostalnoj prezentaciji u Budvi, umjetnica se predstavlja s petnaestak radova iz najnovijeg ciklusa "Putovanje", nastalim kombinovanjem tehnika na platnu i papiru.

O ovom segmentu autorkinog likovnog stvaralaštva, Zvezdana Oluić je zapisala:

"Likovni prikaz Dijane Vukićević odiše pokretom, svjetlošću, širinom i snažnom naracijom. U ciklusu "Putovanje", njena ptica nosi posebnu simboliku - ona je oda duši koja se odvaja od tijela i uzvišeno pulsira između neba i zemlje, gradeći nevidljivi most na kojem se stvarno pretvara u imaginarno. Unutrašnjim dijalogom koji prenosi na platno, umjetnica istovremeno opušta i intrigira. Uz nju osjećamo bezvremenost i blaženstvo, letimo u nepoznato i otkrivamo prostor bez početka i kraja."

Kako je istakla, njene slike su pune energičnih, razigranih okreta ptica koje putuju nebeskim prostranstvom, darujući posmatraču uzvišen osjećaj slobode, mira i spokoja.

"Mekoća oblika, u kombinaciji sa dominantnom plavom bojom, prenose Dijanin senzibilitet i duboku emociju nastalu tokom stvaranja. Ako zastanemo i oslušnemo, čućemo kako se otvaraju mistična vrata iz kojih izranja skriveni zapis njenog bića, intima koja sadrži najrazličitije varijacije snažne slikarske imaginacije čija se ekspresija kreće putevima koji povremene čiste, svedene linije pretvara u silovitu lavinu forme i pokreta", rekla je Oluić.

Ona napominje da Dijanine slike nose jaku simboliku, one su žive, dišu, odzvanjaju, bude vjeru i brišu granice trajanja i prolaznosti.

"Ko želi da čita, pronaći će znake u svakom zamahu krila, pogledu, vrtlogu, obrisu daljine i plavetne mistike neba. U svom svijetu beskonačnog i vanvremenskog, umjetnica poziva na promjenu, slobodu i otklon od ličnih, zarobljenih strahova. Ovim likovnim ciklusom, Dijana nas vodi na putovanje koje hrabri da se otrgnemo, oslobodimo, kao ptice raširimo krila i konačno, kao i ona sama, poletimo", kaže Oluić.