05-11-2023

Izložba Stare razglednice Budve i promocija knjige Istorija Paštrovića na otvaranju programa proslave Dana opštine Budva u organizaciji Narodne biblioteke Budve

Program proslave Dana opštine Budva počeće u utorak, 7. novembra otvaranjem izložbe Stare razglednice Budve autorke Ane Zelinske i predstavljanjem knjige Istorija Paštrovića Sima S. Armenka.


Foto: NBB

U holu Akademije znanja u utorak u 18 časova izložbu Stare razglednice Budve, iz kolekcije Arsena Melitonjana i Keri Redi, otvoriće autorka Ana Zelinska i Arsen Melitonjan, dok će sa ruskog prevoditi književnica Elena Zelinska. Originalne stare razglednice Budve prikazuju Budvu na prelazu iz 19. u 20. vijek, a izložba upoznaje posmatrača i sa ranom etapom u razvoju pošte na Balkanu.

Postavka će u holu trajati tokom novembra.



Nakon otvaranja izložbe, u istom prostoru u 20 časova uslijediće predstavljanje knjige Istorija Paštrovića autora Sima S. Armenka.

O knjizi će govoriti akademik Siniša Jelušić, književnik i izdavač Nikola Malović i autor.

"Istorija Paštrovića bila je inspiracija za istraživanje mnogim istoričarima. Zaista, ne može se naći mnogo naroda koji su tako brojčano skromni i koji su živjeli na tako usko omeđenoj teritoriji, a da su ispisali istoriju na kojoj bi im mogli pozavidjeti i mnogo veći narodi." - navodi autor u Predgovoru knjizi koja je produkt dugogodišnjeg istraživačkog rada.
"Istorija Paštrovića Sima Armenka svakako će biti zanimljiva i intrigantna u pojedinim segmentima, upravo istoričarima, jer autor to nije po vokaciji, što bi bio poseban izazov za autora knjige. Jer, kako je sam autor naglasio u Predgovoru svoje knjige, pojedini događaji iz istorije Paštrovića i njihove interpretacije se mogu dovesti u sumnju, prvenstveno zbog nedostatka vjerodostojnih dokumenata pa se najčešće pribjegavalo ličnoj rekonstrukciji i tumačenju
", ističe recenzentkinja knjige Jelena Đurović.

"Autor nas, u obilju istorijskih podataka, vodi na uzbudljivo putovanje, tik uz istočnu obalu Jadranskog mora, od Ilirije do Jugoslavije. Mala paštrovska barka odvažno plovi uz opasne hridi, odolijeva zubu vremena i vjetrovima koji duvaju sa svih strana – zahvaljujući jasno zacrtanom cilju i složnoj posadi, gdje se tačno zna mjesto i uloga svakog pojedinca. Kuda će dalje i po kom kursu, u nekim novim olujnim vjetrovima, samo će vrijeme pokazati, ali pažljivom čitaocu ove knjige biće jasna poruka: Snaga je u zajedništvu!", zapisano je u Sižeu.

Simo Armenko rođen je 1948. u Paštrovićima, u Buljarici, od oca Stevana i majke Ljubice (rođ. Andrović). Osnovnu školu završio je u Petrovcu, a Srednju pomorsku u Kotoru. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Nišu 1975. godine. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je u preduzeću “Luka Bar”. Objavljivao je radove u stručnim časopisima i koautor je priručnika “Lučki alati”. Pored struke, interesuje se za istoriju, filozofiju, religiju.

Poznavalac je i veliki poštovalac tradicije, predanja, običaja svoga kraja. Učestvovao je na brojnim tribinama, objavljivao radove na teme iz istorije Paštrovića, na naučnim skupovima i u godišnjaku “Paštrovski almanah”.