15-08-2023

Izmijeniti uredbu o cijenama goriva

Povećanje cijena eurodizela deset centi na 1,54 EUR i obje vrste benzina po tri centa na 1,62 i 1,66 EUR, jeste deveto poskupljenje goriva od početka godine.

Izmijeniti uredbu o cijenama goriva | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay

Da li će biti novih, zavisiće od globalne ekonomije, ali i od nekih odluka Vlade, kazao je Vijestima generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija (UNK), Boris Spalević.

U odnosu na zemlje regiona eurosuper 95 od Crne Gore skuplji je samo u Albaniji dok je u drugim zemljama jeftiniji, a euro dizel je jeftiniji u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu.

“Poskupljenje je bilo očekivano jer se tražnja za naftnim derivatima pojačala zbog ljetnje turističke sezone u Evropi, povećanog saobraćaja, kao i smanjenje proizvodnje u zemljama OPEC-a, što je rezultiralo skokom cijene na međunarodnoj berzi, a kao rezultat toga imali smo novo poskupljenje goriva. Prognoza je zasada nezahvalna jer nas očekuje period od 14 dana do sljedeće promjene, dok je BRENT na današnji dan preko 87 USD, a cijene će zavisiti najviše od globalnih dešavanja, tako da ne možemo prognozirati šta će se desiti do kraja avgusta kada očekujemo novi obračun”, kazao je Spalević.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori određuju se uredbom, a najveći uticaj nakon berzanske cijene ima iznos akcize. Dozvoljen minimalni iznos akcize kod eurodizela u EU je 33 centa po litru a u Crnoj Gori je sada 44 centa, dok je za dizel minimalno dozvoljena akciza 35,9 centi, a u Crnoj Gori je 54,9 centi. Marža trgovcima je fiksna bez obzira na iznos cijene. Uredba o cijenama goriva potiče iz 2002. godine.

“UNK je pokrenulo inicijativu izmjena pojedinih obračunskih elemenata uredbe gdje ukazujemo da je zastarjela jer mnogi parametri u njoj više nijesu primjenjivi. Zato firme koje se bave isključivo maloprodajom goriva trpe velike poslovne barijere u dijelu sputavanja poslovanja i ovakvim nepromijenjenim stanjem država iscrpljuje privrednike iz ove branše. Udruženje je angažovalo renomiranog stručnjaka i sudskog vještaka finansijsko-ekonomske struke koji je ustanovio i dao mišljenje o neophodnosti hitnih izmjena postojeće uredbe, pogotovo za troškove maloprodaje i definisane bruto marže”, kazao je Spalević.

U sadašnjoj formi, kako je naveo, uredba sprečava razvoj malih kompanija, pretežno izvorno crnogorskih firmi, koje, nažalost, ne mogu poslovati i nabavljati gorivo preko Luke Bar.

“Zato su izmjene uredbe neophodne i hitne i ovim putem apelujemo da nadležna ministarstva reaguju brzo na predložene korekcije koje smo dostavili Ministarstvu kapitalnih investicija. Mora se naći balans između uredbe i spornih obračunskih elemenata, kao i visine akcize, ako se želi stvoriti uslov za zdravo poslovanje i stabilizovati cijene na tržištu, koje ne formiraju naftne kompanije već upravo ova uredba za koju tvrdimo da se mora mijenjati”, kazao je Spalević.

On je naveo da uredba nema isti efekat na sve učesnike na tržištu.

“Poslovanje firmi koje zavise isključivo od maloprodaje goriva je vidno ugroženo i uredba više ne obezbjeđuje očekivanu maržu, jer su troškovi znatno uvećani po mnogim stavkama. Međutim, interes iz ovakve situacije trenutno može imati samo jedna monopolska kompanija koja decenijama i sebično koristi resurse instalacija i skladišta u Luci Bar, jer umanjene i zavisne troškove maloprodaje može pokrivati iz poslovanja i dobiti kroz veleprodaju. U odnosu na njih, druge kompanije u Crnoj Gori koje se bave maloprodajom goriva i uvozom roba drumskim saobraćajem iz luka Ploče i Drač vidno su ugrožene, a to su upravo najviše manje crnogorske firme, čije dalje poslovanje je iscrpljeno i dovedeno u pitanje”, kazao je Spalević.