11-07-2024

Javnosti predstavljeni rezultati projekta „Znanje je COOLtura!“

Završna prezentacija projekta „Znanje je COOLtura! je održana preksinoć u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“, uz prisustvo velikog broja posjetilaca, saopšteno je iz te organizacije.


Foto: Bauo

Kako navode, Projekat je za cilj imao povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, koji Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru realizuje od avgusta prošle godine. Od oktobra do juna je organizovano 12 dvodnevnih besplatnih stručnih radionica, posvećenih sticanju specifičnih znanja i vještina (pisanje projekata, definisanje budžeta, traženje donatora, izrada CV-a, pokretanje biznisa, poslovna komunikacija, emocionalna inteligencija itd.).

Ključni projektni rezultati koji su dostignuti jesu: 1) uvećan nivo svijesti i informisanja javnosti, posebno mladih o značaju stručnih kompetencija za zapošljavanje u sektoru kulture, 2) mladi osposobljeniji za zapošljavanje kroz program neformalnog obrazovanja u kulturi i 3) poslodavci/donatori u kulturi i mladi
povezani i umreženi.

Foto: Bauo

Na završnoj prezentaciji projekta govorili su Dušan Medin, koordinator projekta i izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo“ i Nikolina Ražnatović, pomoćnica koordinatora projekta i izvršna direktorka Centra za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve (partnerska organizacija).

U ime donatora govorila je Dženana Šćekić, koordinatorka ReLOaD2 programa za Crnu Goru, a ispred Opštine Budva Nevenka Božović Jovović, gradska administratorka.

Na samom početku programa obratila se Dženana Šćekić (UNDP), ističući zadovoljstvo saradnje sa Društvom „Bauo“ i i čestitajući na uspješno sprovedenom projektu. Naglasila je važnost ovakvih projekata za osnaživanje lokalnih zajednica, naročito mladih, kao ključnih segmenata društva. Pohvalila je i dosadašnju saradnju sa budvanskom lokalnom samoupravom, kao i sa organizacijama iz naše opštine čiji su projekti dosad podržani u okviru ReLOadDprograma. „Posebno je lijepo i značajno što smo motivisali kolaboraciju
dvije mlade budvanske NVO koje su iznijele inicijativu“, zaključila je.

U nastavku je govorila Nevenka Božović Jovović u ime Opštine Budva, koja je čestitala svima na realizovanom projektu i pohvalila njegovu implementaciju, a naročito se osvrnula na značaj edukacije i sticanja znanja kod mladih. Dodala je i da je naziv projekta dobar – jer ukazuje na univerzalnost potrebe
učenja i rada na unapređivanju sebe. Podsjetila je i na to da je u toku izrada Akcionog plana za Program razvoja kulture Opštine Budva za naredni dvogodišnji period, čime i lokalna samouprava daje svoj doprinos kako boljem položaju kulture u gradu, tako i dodatno potencira značaj kulture za mlade.


Foto: Bauo

Potom se obratio Dušan Medin, koji je zahvalio svima na brojnom prisustvu, te na podršci i saradnji tokom implemntacije projekta „Znanje je COOLtura!“, a naročito crnogorskom ReLOaD timu, gospođi Šćekić i njenim saradnicima, kao i budvanskoj lokalnoj samoupravi. Dodijelio je i zahvalnice UNDP, Opštini Budva,
Omladinskom klubu Budva, RTV Budva i JU Muzeji i galerije Budve – koji su, svako sa svoje strane, direktno doprinijeli kvalitetu ovog projekta. Zajedno sa predstavnicom partnerske organizacije, Nikolinom Ražnatović, detaljno je predstavio ciljeve projekta, postavljene i dostignute rezultate, kao i projektne aktivnosti koje su sprovedene tokom implementacije projekta. Posredstvom prezentovanih fotografija i vizuelnih materijala publika se detaljno upoznala sa svim segmentima projekta. Bilo je riječi i o publikaciji o kulturnoj sceni Budve, nastaloj u okviru rada na projektu – jedinstvenom stručno-popularnom izdanju, koje sažima podatke o akterima kulturne scene Budve, i može biti od koristi svima zainteresovanim za pitanja kulture na teritoriji ove
lokalne samouprave. Dokument zapravo mapira potencijalne poslodavce (pravna lica) koja postoje na teritoriji Budve u domenu širokog polja kulture (baština, umjetnost, kulturne, kreativne industrije) i bliže ih predstavlja pojedinačno, s osnovnim podacima o njima. Osim u štampanom izdanju, publikacija je urađena i u digitalnoj verziji.

Na kraju programa uslijedila je duža diskusija sa prisutnima, čime je iskazano i njihovo interesovanje za problematiku koja je tretirana ovim projektom, a potom je neformalno druženje nastavljeno na svečanom koktelu, zaključuje se u saopštenju.

Detaljnije o samom projektu „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", možete se informisati na vebsajtu i društvenim mrežama organizatora.