14-10-2019

Jesenji čaj: Limun i đumbir u službi zdravlja

Jesen je divno, ali vrlo promjenljivo godišnje doba - dani su ispunjeni velikim dnevnim rasponom temperatura, od hladnog do vrlo toplog vazduha. Vlaga koja je u ovom godišnjem dobu prisutna u vazduhu pogoduje ravoju raznih bolesti, pa se nekako svi odjednom prehladimo, kijamo, kašljemo..Danas vam govorimo o čaju koji bi u jesenjem periodu trebali što češće da konzumiramo.

Jesenji čaj: Limun i đumbir u službi zdravlja | Radio Televizija Budva

Kako bismo spriječili prehladu i ojačali imunitet, treba da se okrenemo prevenciji. Ritual koji bi svaka osoba trebalo da usvoji od danas pa nadalje jeste ispijanje šoljice moćnog čaja od đumbira i limuna.

Čaj od đumbira i limuna je jakog ukusa koji budi energiju, a odličan je za podsticanje cirkulacije. Limun odlično djeluje na zdravlje i rad creva.

Detoks jesenjim čajem

Ovaj takozvani jesenji čaj uklanja toksine iz tijela, vraća apetit, pomaže kod alergija, jača imunitet, podstiče rad probave, djeluje na zdravlje probavnog sistema, smanjuje nadutost, podstiče cirkulaciju i vraća telu ravnotežu. Sama priprema je jednostavna, a potrebno je samo narendati veći komad đumbira i prstima iscijediti njegov sok u šoljicu za čaj. Potrebna je otprilike jedna kašičica iscijeđenog soka.

Priprema čaja

Nakon toga se vrućom vodom prelije đumbirov sok i ostavlja da odstoji oko tri minuta. Zatim se doda i sok od pola iscijeđenog limuna. Na kraju se dodaje kašičica meda, promiješa se i pije polako u malim gutljajima.



Ako imate sekret u sinusima i nosu, alergijske tegobe ili su vam disajni putevi začepljeni, u lončić sa vodom izrendajte ili isjeckajte đumbir, dodajte malo cijeđenog limuna i sve zajedno dobro prokuvajte, pa pustite da odstoji poklopljeno oko pet minuta. Zatim sve procijedite, zasladite medom i polako ispijajte.

Ljekovita svojstva

Jesenji čaj povoljno djeluje ne rad probavnog trakta, jer je riječ o snažnom napitku za čišćenje koji podstiče uklanjanje toksina. Ovim čajem će se podstaći probava, a jedno od njegovih najmoćnijih djelovanja jeste efekat protiv nadutosti. Ono što je sigurno jeste da će se smanjiti probavne smetnje i eliminisati osećaj neprijatnosti u želucu.

Problem smanjenog apetita

Ovaj čaj se preporučuje osobama koje imaju smanjen apetit, a i koje imaju problema s nadutošću. S obzirom da ima i svojstvo zagrijevanja, preporučuje se osobama koje pate od slabe cirkulacije.