26-08-2020

Jevrić: U mandatu ekspertske vlade insistiraćemo na zakonskim aktima koji će urediti stanje u medijima

"Slobodni i nezavisni mediji su temelj svake uspješne demokratske moderne i evropske države a njihova uloga u društvu je nemjerljiva jer su oni ti koji edukuju, informišu, istražuju i usmjeravaju a tamo gdje mediji, ili bar većina njih, nije slobodna nema ni slobodnog društva ni demokratske države", kazao je danas Bojan Jevrić, kandidat za poslanika koalicije "Crno na bijelo".



Jevrić ističe da u koaliciji "Crno na bijelo" znaju da u sadašnjoj Crnoj Gori u kojoj su gotovo sve njene institucije suspendovane i zarobljene partitokratijom nema ni slobode za medije.

"Crna Gora je tako u 2020. godini po osnovnom pokazatelju demokratije u jednom društvu – slobodi medija, u redu sa Mozambikom, Kenijom, Libanom, koji su istina bolje plasirani od nje na rang listi koju je objavila međunarodna organizacija "Reporteri bez granica". Zbog toga ćemo u mandatu ekspertske vlade koja je pred nama aktivno insistirati na uređenju stanja u oblasti medija, jer smo svjesni da ćemo na taj način u stvari i demokratizovati našu državu", kazao je on.

Jevrić naglašava da će za početak, i ako znaju da nema mjesta miješanju izvršne u sudsku vlast, javno i gotovo svakodnevno opominjati istražno-sudske organe da zločini nad novinarima u ovoj zemlji moraju dobiti sudski epilog.

"Nije normalno da smo država u kojoj se novinari ubijaju, napadaju, zastrašuju a njihova imovina uništava, minira i diže u vazduh. Za sve to izvršioci tih gnusnih djela moraju odgovarati i zato biti adekvatno sankcionisani", ukazao je on.

Istakao je i da će posebnu pažnju posvetiti javnim emiterima kako nacionalnim tako i lokalnim.

"Stvorićemo uslove da kroz izmjenu zakonskih akata i pravilnika te medijske kuće oslobodimo bilo kakvog upliva politike i vratimo ih u ruke njihovim pravim vlasnicima – građanima Crne Gore. Tu posebno mjesto zauzima nacionalni javni servis Radio-televizija Crne Gore koja se mora odlučno transformisati u istinski javni servis svih građana a trajno raskinuti sa svojim sadašnjim sluganskim karakterom prema Vladi Crne Gore i predsjedniku Crne Gore. Javni servis mora biti primjer profesionalnosti svim ostalim medijima u državi", naglasio je on.

Jevrić smatra da je nedopustivo da se pod plaštom tzv. nacionalne sigurnosti novinari hapse jer takav vid represije i gušenja javne riječi, opominje on, postoji samo u totalitarnim sistemima i dodaje da Crna Gora mora ići naprijed i da se mora transformisati u modernu evropsku državu.

"Istraživačko i profesionalno novinarstvo je korektiv svake vlasti a njegova misija plemenita i na dobrobit cijelog društva jer sprečava njegove anomalije. Zato ćemo izmijeniti nedavno usvojeni Zakon o medijima u dijelu u kojem je novinar dužan da otkrije izvor informacije državnom tužilaštvu ukoliko ono procijeni da je to potrebno. Takva praksa ograničava slobodu medija i istraživačko novinarstvo", ustvrđuje Jevrić.

Kazao je i da će koalicija "Crno na bijelo" uporedo sa vraćanjem dostojanstva cijeloj državi i građanima vratiti dostojanstvo i profesiji novinara.

"Preko obrazovnog sistema insistiraćemo na uvođenju medijske pismenosti u školama. Na državnom univerzitetu i odsjeku za žurnalistiku moraju raditi kompetentni i profesionalni kadrovi koji će buduće novinare na najbolji mogući način učiti ovoj profesiji. Insistiraćemo na većem ulaganju u infastrukturne i tehničke mogućnosti ovih fakulteta", poručio je Jevrić.

On je naglasio i da novinari moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad a to će se postići na taj način što će se nezdrava ekonomiju države polako dizati na noge na realnim osnovama.

"Država ne smije opredijeljivati novac samo odabranim medijima i u njima se oglašavati već taj proces mora biti transparentan i fer. Slobodno novinarstvo je i slobodna država – zato u koaliciji Crno na bijelo vjerujemo da su ova dva puta kompatibilna u izgradnji Crne Gore kao uspješne demokratske i evropske priče", zaključio je on.