10-08-2017

Joksimović: Mako ajkula, iako izuzetno brza, za kupače bezopasna

Petrovački ribar Žarko Ivanović je prije dva dana u blizini ostrva Sveta Neđelja ulovio mako ajkulu dužine 220 cm i težine 22,5 kg koja, pored modrulja, takođe iz porodice ajkula, nije rijetkost u našem moru.

Joksimović: Mako ajkula, iako izuzetno brza, za kupače bezopasna | Radio Televizija Budva

"Ona se isključivo hrani ribom i izuzetno je brz plivač, istakao je ihtiolog dr Aleksandar Joksimović iz instituta za biologiju mora Kotor, dodajući da je mako ajkula bezopasna za kupače.

Prema njegovim riječima, nije opasna za čovjeka i nije bilo zabilježenih napada.

"Mada njena veličina, kao i psa modrulja koji je dosta prisutan u Jadranskom moru, može da djeluje zastrašujuće na kupače. Ne treba dizati nikakvu paniku, hrane se isključivo lignjama, drugim vrstama riba, čak zahvaljujući brzom plivanju mogu da uhvate po neku sabljarku. One stalno moraju da su u pokretu kako bi kroz njihove škrge neprekidno proticala voda sa kiseonikom, a činjenica je da je povećana temperatura mora uticala na manji sadržaj rastvorenog kiseonika u morskoj vodi. Temperatura vode koja je neuobičajena za Jadransko more, do sada su maksimalne temperature bile 26 stepeni a sada par stepeni više, možda je uticala da se češće pojavljuju na površini, vjerovatno tražeći hladnije vode da bi sadržaj kiseonika bio zadovoljavajući za njihov organizam i metabolizam, koji je vrlo osjetljiv", istakao je Joksimović.

Foto:podgoricki vremeplov