03-09-2021

Jovanović: Ne očekujemo novi lockdown, sezona na 90 posto rekordne 2019.

Ako upoređujemo ovu godinu sa prošlom značajno je bolja, još uvijek nijesu poznati zvanični podaci o ostvarenom profitu, ali je evidentno da su jul i avgust neuporedivo bolji nego lani, kazao je za naš portal predsjednik UO Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović.

Jovanović: Ne očekujemo novi lockdown, sezona na 90 posto rekordne 2019. | Radio Televizija Budva

Predsezona slabija od očekivanog

"Predsezona je bila slabija nego što smo očekivali, ostaje da vidimo šta će biti sa postsezonom, ali ona glvna sezona, sami špic bio je značajno bolji nego prošle godine, pa možda čak i na nivou 2019. godine, u procentima to je možda nekih 80 ili 90% posto, od 2019. ", kazao je on.

Pošetak škole i pooštrene epidemiološke mjere, te stavljanje Crne Gore na crvenu listu Evropske unije i Velike Britanije otežavajuće su okolnosti za naš turizam, kazao je naš sagovornik.

"Početak školske godine uz sve ono što se dešava negdje je uzrokovao da imamo nagli pad gostiju u Budvi, ali se nadamo da je to samo trenutno i da uz pogodne vremenske prilike i poštovanje epidemioloških uslova, možemo da odradimo septembar i oktobar", istakao je Jovanović.

Domaći turisti slab oslonac

"Nažalost to su gosti koji su niskoplatežni, a prošla godina je pokazala da baš i ne možemo da se oslonimo na njih, samo niska cijena je faktor koji njih može da privuče. A mi ukoliko spustimo cijene i radimo samo za pokrivanje osnovnih troškova, nema zarade i nije moguće opstati. Tako da naš gost ne može da nadomjesti ono što ostavrujemo sa stranim gostima", navodi on.



Očekuju da u budućnosti ne bude zaključavanja

"Nadamo se da više neće biti locksdowna-a, sada smo već iskusniji za dvije godine života u pandemiji. Želimo da vjerujemo da ćemo moći da radimo, a pod kojim uslovima i da li će biti potrebe odnsono gostiju kako bi se radilo, ostaje nam da vidimo, ali smatram da država više neće zatvarati i da ne bi smio da se uvodi lockdown", ističe Jovanović.

Pomoć opštine skromna

"Lokalna samouprava je pomogla, ne u nekoj velikoj mjeri, jeste bilo kod nekih dažbina, imali smo dosta kvalitetatn sastanak sa predsjednikom i njegovim kabinetom, a dogovr je da se nakon sezone još jednom sastanemo, kako bi porazgovarali o rezultatima i eventualno pomoći. Mi očekujemo da će nam oni ukoliko bude potrebno izaći u susret i pomoći ugostietlje Budve", kazao je u razgovoru za naš portal.


Protesti krajnja mjera

"Sa novom Vladom Crne Gore smo našli neki vid komunikacije, dosta često se obraćamo jedni drugima i imamo dobru komunikaciju, tako da vjerujem da zatvaranja u ugostiteljstvu neće biti, te da ćemo zajedničkim snagama doći do nekog rješenja. Ukoliko ipak situacija bude takva da se moramo zatvoriti radi kolektivnog zdravlja, niko od nas tvrdim neće imati ništa protiv da zatvorimo lokale na određeni period dok se društvo ne oporavi, nakon čega bi ponovo krenuli u radne pobjede", naveo je.

U lokalima se Jovanović ističe poštuju mjere propisane od strane Ministarstva zdravlja i IJZ, a kako većina budvanskih ugostitelja sezonu odradi kao ugostiteljska terasa, kontrolisanja i selekcija gostiju na vakcinisane i nevakcinisane nije bilo, u objektima sa takvom namjenom.

"Ljetos smo poštovali distancu, nosili maske, svi gosti su imali obezbijeđenu dezinfekciju ruku i to je nešto što praktikujemo i poštujemo i čime smo nadam se doprinijeli da se zdravstvena situacija koliko toliko održi", zaključio je Jovanović za portal RTV Budva.

D.P