23-06-2020

Jovanović: Nikakva saslušanja i represije neće nas spriječiti da sačuvamo izbornu volju

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević i šef Kabineta predsjednika Nikola Jovanović saslušani su danas u Specijalnom policijskom odjeljenju SDT-a po krivičnoj prijavi koju je, kako je za naš portal kazao Jovanović, podnio razriješeni potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je, precizirao je naš sagovornik, donijeto rješenje o Bulatovićevom razrješenju. Šef kabineta je poručio da ih nikakva saslušanja i represije neće spriječiti da odbrane izbornu volju građana.



"Ovdje je jasno da se radi o klasičnoj zloupotrebi državnih organa u političke svrhe, jer kompletna materija koja reguliše pitanje imenovanje i razrješenja definisana je u upravnom postupku. Radi se o upravnom sporu i SDT tu apsolutno nema nadležnosti niti da ispituje, niti da se bavi tim pitanjem. Mi smo na te činjenice i okolnosti pojasnili policijskim službenicima koji su prikupljali od nas informacije u svojstvu građanina. Očekujemo da to bude ekspresno odbačeno iz razloga nepostojanja nadležnosti u postupanju", istakao je Jovanović.

Kako je dodao, sama činjenica da su predsjednik Carević i on danas ekspresno pozvani da dođu u Podgoricu da daju izjavu u Limenci, govori o tome da se radi o sinhronizovanoj akciji. O kakvoj se akciji radi, šef Kabineta predsjednika pojašnjava na sljedeći način.

"Akcija ima za cilj da smijeni legitimno izabrane predstjavnike naroda, a da u Opštinu Budva postavi prekršioce zakona, one koji prekrajaju izboru volju i žele da Budvu vrate u ružnu prošlost koju smo imali priliku da gledamo decenijama."

Jovanović ističe da su tokom saslušanja pružili sve potrebne informacije i obavještenja i odgovarali na sva pitanja koja su im bila postavljena. Saslušanju je prisustvovao i njihov pravni zastupnik advokat Vladan Bojić.

"Ostalo je još da se pribavi određena dokumentacija koja će potkrijepiti naše tvrdnje. Radi se o zvaničnoj dokumentaciji, odnosno aktima koje je donosio predsjednik Opštine iz svoje nadležnosti. To će biti u narednim danima dostavljeno", rekao je naš sagovornik.

Podvukao je da očekuju da se jednim upravnim sporom ne bavi Specijalno državno tužilaštvo, već da se bave neki drugi organi. U ovom slučaju to je, navodi Jovanović, Upravni sud koji, kako je kazao, jedini može da utvrđuje da li je bilo nepravilnosti.

"Gospodin Bulatović je razriješen po sili zakona, jer mu je istekao mandat prestankom mandata bivšeg predsjednika Opštine Dragan Krapovića i rješenje je donijeto kako bi se primijenio zakon u potpunosti, za čije sprovođenje je odgovoran predsjednik Opštine. Nesporno je da predsjednik Opštine imenuje i razrješava potpredsjednika, a da mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika. To su zakonom definisane, imperativno postavljene norme. Tako da u tom dijelu nema nikakvog spora da je gospodin Bulatović razriješen u skladu sa zakonom, a da se više mjeseci predstavljao kao potpredsjednik, što nije imalo utemeljenja u zakonu. I prosto je to stanje, faktičko, donošenjem rješenja o razrješenju dovedeno poznaniju prava, odnosno konstatovano da je po sili zakona njemu mandat prestao i tu niti jedan sud, tužilaštvo ili bilo koji državni organ ne može da odluči drugačije nego kao što smo mi odlučili."

Kako je poručio Jovanović, da li će na ovu temu biti drugih zloupotreba od strane državnih organa, ostaje da se vidi u narednom periodu.

"Ono što je sigurno je da nas nikakva saslušanja, nikakve represije, kao i činjenica da je danas policija uhapsila i zatvorila Opštinu, neće spriječiti da sačuvamo izbornu volju građana i da je potvrdimo 30. avgusta ove godine na izborima", zaključio je on.