30-09-2021

JU „Grad teatar“ i ove godine podržava projekat „Akcioni dan“

Javna ustanova „Grad teatar“ i ove godine će podržati projekat Unije srednjoškolaca Crne Gore “Akcioni dan”, tako što će osam prijavljenih učenika iz Budve u petak 1. oktobra provesti radni dan u „Grad teatru“.


Foto: JU „Grad teatar“

Kako su kazali, tokom tog jednog radnog dana učenici će imati priliku da se upoznaju sa načinom pripreme festivala, sa vrstom i obimom posla i vještinama koje su za to potrebne, kao i da imaju uvid u najznačajnije djelove festivalske arhive.

Učenici će, takođe, u pratnji zaposlenih obići scene na kojima se festival odvija i biće im objašnjeno sve u vezi sa realizacijom jednog ovako velikog letnjeg festivala kulture.

"Učenici iz Budve, kao i učenici širom zemlje, u okviru ovog projekta dobiće priliku da određeni vremenski period budu zaposleni u preduzećima, na radnim mjestima koja su u skladu sa njihovim obrazovnim profilom, kako bi stekli nova znanja. Za svoj rad, učenici srednje škole će od poslodavca kod kojeg su zaposleni, tog dana dobiti dnevnicu u iznosu od 10 eura, a sve prikupljene dnevnice će biti usmjerene u poseban fond iz kojeg se finansiraju projekti srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore. Projekti fonda su od posebnog značaja za obrazovni sistem, a najčešće se odnose na razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, govora mržnje, vršnjačkog nasilja i slično", navodi se u saopštenju „Grad teatra“.

Oni su podsjetili da je ovo četvrta godina da Unija srednjoškolaca Crne Gore u saradnji sa brojnim poslodavcima iz Crne Gore organizuje projekat “Akcioni dan”, a druga da u njemu učestvuje JU „Grad teatar“.