21-06-2024

Jubilarna, 20. Fešta o’ žućenice sjutra na Pinama

Organizacija žena Tivta sutra organizuje jubilarnu, 20. Feštu o’ žučenice, popularnu gastro manifestaciju koju iz godine u godinu s nestrpljenjem očekuju i građani i gosti.

Jubilarna, 20. Fešta o’ žućenice sjutra na Pinama | Radio Televizija Budva

Foto:

Autohtona samonikla biljka izuzetnih nutritivnih vrijednosti koja je prehranila generacije naših predaka poslužila je kao baza oko koje se tradicija susreće s kreativnošću, slano sa slatkim, domaći s fureštima, kaže za naš radio predsjednica Organizacije žena, Blaženka Vučurović.

„Već 20 godina se zabavljamo praveći feštu od te naše divlje trave koja je u prošlosti imala veliku ulogu u ishrani stanovništva. Raduju se jednako oni koji se sjećaju tih vremena i svi oni koji su imali ranije priliku da budu naši gosti na fešti. Najviše se raduju turisti, posebno stranci, koji ne mogu da shvate da se s pažnjom i ljubavlju pripremljena i vješto aranžirana hran dijeli besplatno,“ ističe Vučurovićeva, ujedno objašnjavajući da je trud koji se ulaže u vizuelni efekat gastro izložbe glavni razlog što fešta počinje za dana, od 19 sati.

„Na fešti će se naći tradicija- žučenica na salatu sa kuhanim krompirom i u različitim drugim kombinacijama, kuhana žučenica sa jajima, kao i žučenica sa koprivom i suhim mesom, što je u prošlosti bilo veoma popularno ne samo u Boki nego i u Crnoj Gori. Ali, naše članice i gošće i ove će godin pokazati svoju kreativnost smišljajući nov kombinacije i jela od žučenice,“ poručuje predjsednica Organizacije žena, podsjećajući nas da je igra sa žučenicom prethodnih godina išla tako daleko da smo imali priliku degustirati i sladoled, koktele, različita slatka jela.

„Svake godine prilaze ljudi, pogotovo stranci. Zahvaljuju se do neba jer nigdje to nisu sreli da mogu nqa ovaj način bit dočekani i počašćeni. Pa još uz to ako uhvate i čašu vina, gušt je potpun,“ kaže Blaženka, ukazujući da nas kao i uvijek očekuje i prateći zabavni program.

Feštu ć zvanično otvoriti predsjednik Skupštine Opštine Tivat, Miljan Marković, a muzički će druženje tradicionalno započeti uz mini koncert najstarije institucije kulture u Tivtu, Glazbno prosvjetnog društva Tivat. Uslijediće cjelovečernja zabava uz Pljevaljske tamburaše.

Domaćice fešt, članice Organizacje žena, veoma su zadovoljne odazivom učesnika i izlagača. Svoj šnadov n fešrti će, između ostalih, imati Žene Risna, Kolo srpskih sestara, Žene Grblja, brod Katica, NVO Harlekin. Svoju stanicu će imati i SMŠ Mladost, čiji su učenici na smjeru kulinarstvo nedavno prošli obuku o pripremi tradicionalnih jela od žučenice koju je realizovala Organizacija žena. Vučurovićeva je naglasila da je posebno raduje što se u pripremu fešte uključio i Forum žena SO Tivat.

Izvor: Radio Tivat