07-08-2023

Kadović: Situacija u Budvi zabrinjavajuća, potrebne oštrije kazne za alkoholisane vozače

Tokom ovog ljeta na svim putnim pravcima ka turističkim centrima pojačana je frenkvencija soabraćaja. Nažalost, vožnja pod dejstvom alkohola ostaje vodeći uzrok nesreća i smrtnih slučajeva u saobraćaju.


Foto: Portal RTV Budva

Da je situacija u Budvi zabrinjavajuća kada je riječ o broju alkoholisanih vozača, potvrdio je za Polis, Željko Kadović, komandir OB Budva i dodao da uprkos apelima samo još oštrija kaznena politika može dati rezultate.

Saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, drastično kršenje saobraćajnih propisa na svakom koraku i neadekvatne kaznene politike doveli su do krajnje kritične situacije u bezbjedonosnom smislu na crnogorskim putevima.

Tokom prethodna dva mjeseca juna i jula, na putevima koje pokriva saobraćajna policija Odjeljenja bezbijednosti Budva dogodile su se 92 saobraćajne nezgode.

"U odnosu na dva mjeseca 2022. godine, broj soabraćajnih nezgoda je smanjen za pet, ono što nas raduje, jeste to da nijesmo imali smrtno stradalih lica. U četiri nezgode su vozači zadobili teže tjelesne povrede, ali možemo reći da smo zadovoljni ovim blagim smanjenjem i nadamo se da će taj trend opadanja da se nastavi", istakao je on.

Nažalost veliki broj vozača upravlja vozilom pod dejstvom alkohola i često izazovu saobraćajne nezgode, a alarmantni su i podaci o vožnji pod dejstvom alkohola.

"Što se tiče ljetnje turističke sezone, ove godine u junu i julu, alkotestirano je 2.485 vozača, od koji he 286 zatečeno pod uticajem alkohola, 88 njih je lišeno slobode, dok je 15 vozača imalo više od dva grama, po kilogramu alkohola u organizmu i oni su dobili zatvorske kazne", istakao je Kadović.


Foto: Printscreen

Tokom špica turističke sezone u Budvi je pojačana frekvencija saobraćaja, stoga je Kadović uputio i apel svim učesnicima u soabraćaju.

"Zaista je povećana frekvencija saobraćaja, a ako uzmemo u obzir da je Budva turistička metropola koja nema zaobilaznicu i da kompletan soabraćaj ide bulevarom, onda je zaista teško omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja. Službenici OB Budva daju sve od sebe, fizički se reguliše saobraćaj kako u jutarnjim, tako i u posljedpodnevnim i večernjim časovima, na bulevaru Jadranski put i u Mediteranskoj ulici ka Starom gradu. Za sada to ide veoma dobro i ovom prilikom apelujem na sve vozače i pješake da imaju malo strpljenja, velike su gužve nije lako ni njima, ali ni soabraćajnoj policiji, samo malo strpljenja", naglašava.

Crnogorski putevi i dalje imaju krvavih dana pa je s stoga neophodno preduzeti adekvatne mjere i unaprijediti bezbijednost u saobraćaju.

Podsjećanja radi, prošle godine imali smo 73 poginula lica u saobraćaju u crnojh Gori, a to je preko stotinu poginulih na milion stanovnika, što je u rangu afričkih zemalja.

Prosjek u zemljama EU poršle godine bio je 46 na milion stanovnika.


D.P.