17-01-2023

Kajtazi za portal: Na proljeće otvaranje novoizgrađenog objekta Doma starih u Petrovcu

Novi blok Doma za smještaj bolesnih i starih lica pri samostanu Sveti Vid u Petrovcu, a u koji je Opština Budva do sada uložila oko 180 hiljada eura, je u završnoj fazi gradnje. Trenutno se izvode radovi na unutrašnjem opremanju objekta, a svečano otvaranje očekuje se početkom maja.


Foto: Višnja Marković

“Fasada je završena, ostalo je još postavljenje mermera na prozorima. Sada nas očekuje unutrašnje opremanje prostorija namještajem, kuhinjskim elementima, vešerajem i svim pratećim sadržajima za ovakvu vrstu objekta. Opština Budva je opredijelila novac za kupovinu kreveta, a Turistička organizacija Budve će finansirati nabavku televizora. Očekuje nas takođe i uređenje dvorišta, postavljanje kamera, ali kao i u svakom domaćinstvu sve nam je potrebno od pribora za jelo pa na dalje. Od osoblja će nam najviše biti potrebne njegovateljice i kuvar gdje ćemo dati oglas kako bismo na vrijeme obezbijedili stručna lica za rad sa bolesnim i starim licima”, kazala je u izjavi za naš portal Drita Kajtazi glavna časna sestra i nastojateljica samostana Sveti Vid u sklopu kojeg se i nalazi ova ustanova.


Foto: Višnja Marković

Kajtazi je izrazila veliku zahvalnost svim dosadašnjim donatorima i dobrotvorima koji su omogućili gradnju i opremanje objekta duboko vjerujući da će i u narednom periodu stići pomoć da se radovi finalizuju i dom stavi u funkciju.

Otvaranje novog bloka Doma strarih u Petrovu očekuje se početkom maja

Izgradnja novog objekta započela je 2019. godine, a radovi su isključivo zavisili od donacija.

Podsjećamo da je Opština Budva na početku dala veliki doprinos za realizaciju ovog projekta koji se dugo planirao i čekao. Nakon konačnog dobijanja građevinske dozvole i oslobođanja od plaćanja komunalija lokalna samouprava je donirala i građevinski materijal u vrijednosti od 100 hiljada eura i u 2022. godini budžetom opredijelila oko 30 hiljada eura za bravarske radove i stolariju, dok je budžetom za ovu godinu opredijelila iznos od 50 hiljada eura za unutrašnje opremanje.

Novi Dom za stare ima 16 soba za prihvat 34 pacijenta, kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i prostorije za medicinsko osoblje koje će u njemu boraviti.

Ženski franjevački samostan Sveti Vid u Petrovcu od 1966. godine postao je i neformalni Dom za nezbrinuta, usamljena i bolesna stara lica.

J.M.