18-05-2020

Kako će izgledati život u domu nakon pandemije?

Jedno od najljepših sjećanja na fakultet mnogima je upravo život u domu. Zajednička svakodnevica studenata naglo je prekinuta pojavom virusa Covid19. Sredinom marta morali su da napuste smještaj koji im je dodijeljen za ovu studijsku godinu i da svoje obaveze obavljaju od kuće.


Foto: Makanje

Situacija se od tada znatno promjenila, a ove nedelje se pojavila informacija da će se domovi otvoriti 25. maja. Što znači da svi koji studiraju u glavnom gradu, a na spisku su stanara nekog od domova, mogu početi da pakuju kofere i planiraju povratak.

Ako se gore pomenuta informacija pokaže kao tačna, ponovo useljenje desiće se tik pred ispitni rok, kojem ne trebaju dodatne okolnosti da bi bio stresan. Ispitni rok je sam po sebi stres. Tako da se sada, osim pakovanjem kofera, mnogi bave pitanjima kako će izgledati život u domu nakon pandemije, spremajući se na stare, a nove okolnosti.

Nelagodna pomisao na karantin

Kada su napuštali Novi dom u Podgorici, uzimajući svoje stvari, studenti su bili ispraćeni riječima "Vidimo se u septembru" i do skoro nisu znali da li će im smještaj biti dostupan za vrijeme ispitnog roka. Ovaj dom je korišćen kao karantin, pa se javlja opravdan strah kod bivših/sadašnjih stanara. Jasno im je da će nadležne službe preduzeti sve mjere dezinfekcije, ali sama pomisao na to da su u njihovim sobama boravili zaraženi, izaziva nelagodu. Činjenica da je ovaj dom bio korišćen kao karantin ostaje, a pitanje koliki će se broj studenata vratiti u ovaj dom javlja se nakon vijesti da im je isti dostupan od 25. maja. Oni koji žive nedaleko od Podgorice, biće u mogućnosti da biraju putovanje do fakulteta umjesto doma, ukoliko se ne osjećaju spremnim za povratak. Međutim, studenti koji žive dalje i nemaju mogućnost da svakodnevno putuju, za izbor imaju povratak u smještaj koji su prethodno dobili zalažući se na fakultetu, bez obzira na stanje tokom pandemije.

Domska higijena

U sobama je pretežno dvoje ili više studenata koji dijele prostor, dok su zasebni jedino kreveti i ormari. Ključeve od soba neki su morali da ostave domskoj upravi, pa se nakon dva mjeseca pauze postavlja pitanje da li je sve u stanju u kojem je ostavljeno. Higijena u velikoj mjeri zavisi od studenata, pa će čišćenje, dezinfekcija i slaganje stvari biti prvo što ih čeka, pored učenja. Niko ne osporava da će se oni i sami založiti za što bolje higijenske uslove, da će redovno dezinfikovati prostor u kojem žive i da će sada dodatno voditi računa o čistoći. Ipak, ovaj dodatni posao će im, uz nagomilano gradivo i ispitni rok zasigurno teško pasti.

Menze i čitaone

Redovi u menzama i prepune čitaone u periodu ispitnih rokova nijesu rijetka pojava. Da li će povratak u domove biti uslovljen socijalnom distancom te samim tim, možda i većom gužvom, upitno je. Kako se očekuje da će mjesta u čitaonama biti za sve, tako se očekuje i bolja higijena u studentskim menzama. Kritika na račun ishrane u menzi bilo je i do sada, samo je razlika u tome što trenutna situacija nameće opravdan strah i zabrinutost. Zato će sada osoblje koje i inače ima dovoljno posla, imati dodatni zadatak: posebna briga o higijeni radnog prostora, hrane i mjesta gdje se hrana poslužuje.


Foto: Makanje

Svi koji se vraćaju u svoje sobe, čitaone i menze, nadaju se nekom novom redu. Nekoj normali koja će popraviti pređašnje, ne tako normalno stanje. Da li će ovo značiti kraj gužvi u svakom kutku domova, ili će slika života ovdje ličiti onoj od prije, ostaje da vidimo.


Izvor: Makanje.me