12-12-2019

Kako napraviti domaći liker od ruma i čokolade

Čokoladni liker je piće koje slobodno možemo nazvati ženskim, mada ni jači pol nije imun na ovaj aromatični, čokoladni napitak. Liker od čokolade sadrži malu količina alkohola u gustoj čokoladnoj kombinaciji sastojaka, pa je sladak i lako se pije. Podsjeća na toplu čokoladu sa rumom, samo što se služi rashlađen ali zato grije iznutra.

Kako napraviti domaći liker od ruma i čokolade | Radio Televizija Budva

Recept za liker je vrlo jednostavan. Zahtijeva maksimalno pola sata slobodnog vremena, a gustira se prije jela ili uz kafu. Slatko, aromatično piće za svaku priliku.


Za liker se mogu upotrebiti različiti sastojci, ali su u njegovoj osnovi uvijek čokolada, mlijeko i alkohol.



Ako želite da napravite liker od čokolade u kućnim uslovima, biće vam potrebno:

– 500 g šećera
– 0,5 l mlijeka
– 200 g čokolade za kuvanje
– 0,5 l ruma
– 1 vanil-šećer

Priprema:

Prvo se 500 g šećera prokuva u polovini potrebne količine mlijeka (250 ml mlijeka). Treba kuvati na blagoj vatri sve dok se šećer potpuno ne istopi, do ključanja.

Čokoladu izrendati, da bi se lakše istopila.
Zatim se u preostalo mlijeko (250ml) rastopi 200 g čokolade.
Pomiješati čokoladu u mlijeku sa prethodno skuvanim šećerom i mlijekom.

Staviti na ringlu da se još malo prokuva, kako bi se svi sastojci sjedinili. Skinuti sa vatre i dodati vanil-šećer i rum i dobro izmiješati.

Kad se malo rashladi, liker sipati u flaše i ostaviti par dana da odstoji. S vremena na vrijeme, kao i neposredno prije upotrebe liker treba energično promućkati, pa služiti.

Ova varijanta likera sa rumom, kao alkoholnom komponentom je prilično blaga, za one koji ne uživaju toliko u alkoholu koliko u dobroj čokoladi.

Uživajte!