02-01-2023

Kako prepoznati lažnu novčanicu?

U zemljama koje su uvele euro, broj lažnih novčanica na tržištu se udvostručio. Najčešće se falsifikuju one od 50 eura, a očekuje se i povećanje broja falsifikovanih kovanica.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Originalna novčanica mora da šušti i da ima oznake koje možemo videti bez lupe, infracrvenog svjetla i UVE lampe. Među njima su vodeni žig i sigurnosna nit. U papir je ugrađen zaštitni konac.

Kada se pogleda prema izvoru svjetlosti vidi se cijela nit, a ako se pogleda površina, nit se prekida, objasnio je Željko Brkić iz hrvatskog MUP-a.

Kako ih prepoznati?

"Treba da ih osjetimo, osjetimo da li šušte, da li liče na klasičan papir, tako da nam je to odmah neka vrsta upozorenja. Treba da ih pogledamo prema izvoru svjetlosti, da li možemo da vidimo providni registar, hologram, zaštitni konac i vodeni žig. Nakon toga treba da se okrenemo da vidimo ostale elemente: da li ima prelivih boja, prelivog konca. Tako će naši građani biti sigurni da nijesu dobili falsifikat", rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora gotovine HNB-a.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Za razliku od novčanica, gdje imamo isti avers i revers za sve zemlje, kod kovanog novca imamo nacionalne strane, a svaka država ima motive na nacionalnoj strani, dodao je on.

Lažni novac najčešće se podmeće u kafićima, disko klubovima, na pijaci...

(Index.hr)