18-03-2021

Kako razlikovati korona glavobolju od obične migrene

Kovid-19 je respiratorna bolest koja prvenstveno napada pluća, a do sada je niz simptoma povezan sa koronavirusom. Jedan od njih je i glavobolja.

Kako razlikovati korona glavobolju od obične migrene | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Glavobolja je zabilježena kao simptom i u ranoj i kasnoj fazi zaraze, a kod nekih pacijenata ovaj simptom može da se javi prije uobičajenih kao što su kašalj i temperatura.

Istraživači pokušavaju da procijene koliko često se glavobolja javlja kod oboljelih od kovida-19.

Dosadašnja istraživanja utvrdila su da se glavobolja javlja kod 11 do 34 odsto pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida-19.

Slične procjene su objavili i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U izvještaju CDC se navodi i da je glavobolja češći simptom kod osoba mlađih od 65 godina.

U dosadašnjim izvještajima glavobolja koja je povezana sa kovidom-19 ima sledeće karakteristike: umjeren ili ozbiljan intenzitet, uprouzrokuje pulsiranje ili pritiskanje, zahvata obje strane glave i može da se pogorša kada se sagnete, prenosi N1.

Kako je razlikovati od migrene?

Kod glavobolje koja je posljedica migrene javljaju se i neki dodatni simptomi kao što su osjetljivost na zvuk i svijetlo. U slučaju zaraze koronavirusa, takvi simptomi se ne pojavljuju.

Kao i kod drugih virusnih bolesti, i kod kovida-19 glavobolja se može pojaviti uz visoku temperaturu. Groznica je neuobičajena kod migrene, kao i kod drugih vrsta glavobolja, poput tenzijske ili klaster glavobolje.

Ako vas muči glavobolja i sumnjate na kovid-19, izmjerite temperaturu i pogledajte koje još simptome imate, savjetuje Healthline. Ako primijetite da imate još neke klasične simptome koronavirusa, trebalo bi da se testirate na kovid-19, navodi Healthline.