01-07-2016

Kako savladati kružni tok

Kako savladati kružni tok | Radio Televizija Budva

Od nedavno spajanje bulevara Budva - Bečići kao i raskrsnica sa kružnog toka na Zavali stvara dodatnu nevolju velikom broju vozača i dovodi ih u neodumicu kako savladati kružni tok.

Po riječima komandira za bezbjednost u saobraćaju, Željka Kadovića, dužnost svakog vozača je da prati propise i da se ponaša shodno pravilima saobraćaja koji reguliše tu materiju.

Prvo pravilo kružnog toka glasi da prednost ima vozilo koje je već unutar toka i da onaj ko želi ući u njega, treba pričekati i uključiti se bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Pri tome ne mora uključivati žmigavac, jer je jasno da ide udesno. Ovo pravilo važi u svakom slučaju, osim kada signalizacija govori drugačije, jer tada na snazi može biti pravilo desne strane (onda prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok). Zato je potrebno na vrijeme uočiti znakove.

Nerijetko iz unutrašnje trake pojedini vozači presijecaju put drugim vozačima sa pravom prvenstva prolaza, zbog čega dolazi do saobraćajnih nezgoda i nervoze među drugim učesnicima u saobraćaju. Savjet koji zlata vrijedi: Biti oprezan i usporiti prije ulaska u raskrsnicu sa kružnim tokom.

Kružni tokovi se grade u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja, s toga se nadamo da se u novom kružnom toku neće dogadjati saobraćajni udesi, ukoliko poštujete pravila.

Zbog malog broja raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja u našoj zemlji, veliki broj vozača ne poznaje vožnju u istoj. Tome pogoduje i činjenica da za većinu vozača vožnja u kružnom toku saobraćaja nije bila uključena u sami tok procesa osposobljavanja - obuke, kao niti u proces polaganja vozačkog ispita, jer iste nisu ni postojale unazad nekoliko godina.

Opširnije u Polisu od 19:00 i 22:00