25-11-2020

Kako smo preživjeli 2020? Pogledajte koje je navike pandemija znatno promijenila

Videopozivi sa rodbinom, učenje putem online platformi, odlazak na posao koji obuhvata hod od spavaće sobe do dnevnog boravka – sve su to naše nove navike, od kojih će se neke vrlo vjerovatno zadržati i poslije pandemije.


Ilustracija, Foto: Pexels

Zbog pandemije došlo je do ubrzane digitalizacije, pri čemu smo svjedoci mnogim pozitivnim promjenama i prilagođavanjima svakodnevnog života. Nedavni podaci pokazuju da nam je trebalo otprilike osam nedjelja kako bismo usvojili nove digitalne potrošačke navike te se prilagodili drugačijem poslovnom okruženju, a s kojim smo se trebali susresti tek za pet godina. Evo kako su nam digitalni alati pomogli u svakodnevici.

Kad ne možete u ordinaciju, ona će doći vama

Posjete ordinacijama i bolnicama postali su regulisani, a broj pacijenata u čekaonicama morao se smanjiti. Kako pomoći bolesniku ako ne može otići doktoru? I u ovom sektoru tehnologija se pokazala kao dobro rješenje. Telemedicinu i virtualnu brigu počeli su praktikovati mnogi medicinski radnici kako bi svojim pacijentima pomogli kroz online savjetovanje i kako ih ne bi izlagali potencijalnoj zarazi koronavirusom.

Isto tako, digitalni alati rješavaju problem zakazivanja pregleda. Nekad smo morali otići ranije sa posla ili čak uzeti slobodan dan jer je u nekim ustanovama bilo obavezno zakazivanje ličnim putem. Crveni recepti postali su dio prošlosti, a zamijenila ih je elektronska varijanta, koja smanjuje gužve u ambulantama.

Iako ništa ne može u potpunosti zamijeniti razgovor s doktorom licem u lice, u ovim vanrednim vremenima alternativna digitalna rješenja nisu naodmet.

Više online ne kupujemo samo odjeću nego i hranu

Sad iz udobnosti vlastitog doma možete kupiti namirnice, a da ne morate kročiti nogom u prodavnice. Online shopping nije više namijenjen samo za kupovinu odjevnih "krpica" i obuće, što su prepoznali veliki trgovački lanci i lokalni poljoprivrednici.

Prema rezultatima jedne ankete sprovedene u Hrvatskoj, ispitanici kao prednosti online kupovine navode uštedu vremena (83,7%), veći izbor proizvoda nego u klasičnim prodavnicama (71,5%) te mogućnost razgledanja i izbora proizvoda na miru (89%). Ipak, ima i onih koji ne vole kupovati putem interneta, a jedan od razloga je taj što plaćanje karticama putem interneta smatraju nepouzdanim.

Vaš dom sad je i vaša kancelarija

Rad od kuće u pojedinim sektorima nije bio uobičajena praksa, a sada ne da je moguć nego je i nužan. I prije ove novonastale situacije istraživanja su pokazala da bi čak 80% zaposlenih željelo raditi od kuće barem dio radnog vremena.

U 2020. godini to se pokazalo itekako izvodljivim. Većina zadataka može se izvršiti na daljinu bez značajnijeg pada produktivnosti ili kvaliteta. Mnogi od zaposlenih cijene fleksibilnost, posebno oni koji moraju duže putovati do radnog mjesta. U bliskoj budućnosti neke organizacije mogle bi usvojiti hibridni model rada s određenim danima provedenim u kancelariji, dok bi ostatak podrazumijevao rad kod kuće.

Iako rad na daljinu donosi mnoge dobrobiti, način rada kakav nam je nekad bio poznat na mnogim mjestima više neće biti isti.

Pandemija je svakako pokrenula lavinu novih životnih navika i preoblikovala našu svakodnevicu. Neki su to prihvatili bez ikakvih poteškoća, a nekima je to ipak malo teže palo. Bilo kako bilo, ne zaboravimo da upravo zbog digitalnih pomagala naš život nije u potpunosti stao.


(24sata.hr)