01-10-2014

Kalifornija prva država u SAD koja je zabranila plastične kese

Kalifornija je u utorak postala prva američka savezna država koja je zabranila plastične kese, a ta će mjera početi da se sprovodi od maja iduće godine.

Kalifornija prva država u SAD koja je zabranila plastične kese | Radio Televizija Budva

Prema zakonu koji je u utorak ratifikovao kalifornijski guverner Džeri Braun, plastične kese za jednokratnu upotrebu u prehrambenim prodavnicama i apotekama biće zabranjene od 1. maja 2015, a u ostalim trgovinama godinu kasnije.

"Ovo je zakon koji ide u dobrom smjeru jer smanjuje količinu plastičnih kesa koje zagađuju naše plaže, parkove pa čak i sam okean, koliko god velik bio", rekao je guverner nakon potpisivanja zakona.



Zakonom se trgovinama takođe dozvoljava prodaja papirnih ili kesa koje se više puta mogu upotrijebiti, a njihova cijena će biti 10 centi.

Dosad su slične zabrane, koje podržavaju organizacije za zaštitu životne sredine, već bile na snazi u kalifornijskim gradovima Los Anđelesu i San Francisku, ali ne i u ostatku države.

Francuska vlada namjerava da zabrani plastične kese jednokratnu upotrebu od 1. januara 2016, a Evropska komisija još je 2013. od država članica EU zatražila smanjenje upotrebe takvih kesa.