05-11-2018

Kaluđerović: Komunalije za opremanje građavinskog zemljišta se mogu plaćati u ratama

Shodno važećoj skupštinskoj odluci, pravna i fizička lica na teritoriji budvanske opštine, mogu platiti komunalije u ratama uz potrebnu, odgovarajuću dokumentaciju.

Kaluđerović: Komunalije za opremanje građavinskog zemljišta se mogu plaćati u ratama | Radio Televizija Budva

Za jednokratno plaćanje obračunatog iznosa naknade u cjelosti, vlasnik legalnog objekta ima pravo na umanjenje za 20% od obračunatog iznosa naknade, kazao je načelnik Službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, Ninoslav Kaluđerović.

"Pravna lica mogu platiti u tri do pet rata uz potrebnu dokumentaciju, pod kojom se podrazumjeva i hipoteka za obezbjeđenja koja moraju biti za jedan ipo put veća u odnsu na to što je obaveza prema Opštini. Fizička lica mogu plaćati u rate čak i do deset godina", rekao je Kaluđerović.

Ono što je jako interstantno za hotele i objekte od većeg inetresa, da je potrebna samo hipoteka kao sredstvo obezbjeđena da će se svi radovi završiti koji su predviđeni ugovorom.

"Nemamo problema u naplati dospjeća rata i kamata ni po kom osnovu. Imamo razumjevanja za svakoga, jer je u interesu da to što se napravilo i odradilo dobije cjelokupnu dokumentaciju. Trudimo se da i one rate koje su tu iz prethodnog perioda sredimo. Dogovramo se sa investitorima, fizičkim i pravnim licima da dođe do realnog rješenja", nagalsio je Kaluđerović.

Fizička i pravna lica se interesuju za izmirenja dugova.

"Lako je nekoga dovesti u situaciju da mu se uzme imovina. Treba naći neko optimalno rješenje, jer smo ipak ljudi. Pojedini daju svoju imovinu i đedovinu, a mi nismo oni koji žele da ljudima otimaju nešto", kazao je Kaluđerović i dodao da je uvijek cilj da se dođe do nečega što se zove kodeks etičkog poslovanja.

"U onom momentu kad iscrpimo sve opcije, zakonska rješenja su takva kakva su, ugovor je saglasnost svih, niko nije natjeran da ga potpiše i tada se mora pristupiti tim rigoroznim mjerama. Opet naglašavam, treba da se nađe rješenje koje je prihvatljivo i etično", istakao je Kaluđerović.

Podsjetimo, Opština Budva ostvarila je budžetom zacrtani iznos od sedam miliona eura po osnovu naplate komunalija za ovu godinu. Od ukupne napalate komunalija, oko šest milona je naplaćeno od pravnih lica i milion od fizičkih.