16-08-2017

Kampanja Svaka limenka se računa i ovog ljeta sa odličnim rezultatima

I ovoga ljeta se, pod pokroviteljstvom Recan fondacije i budvanske NVO Gradenigo, na plažama sprovodi projekat Svaka limenka se računa.

Kampanja Svaka limenka se računa i ovog ljeta sa odličnim rezultatima | Radio Televizija Budva

Projekat je dio evropske inicijative Every Can Counts partnerstvo između proizvođača pića, industrije reciklaže i institucija i ima za cilj da ohrabri potrošače da recikliraju.

Kampanjom Svaka limenka se računa, koja obuhvata ekološko edukativne aktivnostima, NVO Gradenigo promoviše ciljeve organizacije usmjerne na povećanje svijesti i brizi o morskoj obali, odnosno životnoj sredini, kako kod turista tako i kod lokalnog stanovništva.

Ekološka kultura svremenog čovjeka stvara se kroz ekološko obrazovanje, vaspitanje i informisanost.



Aktivnosti nevladine organizacije usmjerene su ka različitim interesnim grupama koje koriste ili imaju uticaj na životnu sredinu, a mogu biti posjetioci, lokalno stanovništvo, turistički radnici, lokalna privreda i drugi.

Kampanja Svaka limenka se računa ne bi bila ralizovana bez podrške privrednih subjekata, odnosno zakupaca plaža koji u potpunosti shvataju značaj zaštite obalnog područja.

U saradnji sa zakupcima plaža, Trpez na Jazu, Kupačica i Time out na Slovenskoj plaži, Lumbrela i Ant na Bečićkoj plaži, postavljene su prese za reciklažu limenki i kante za sakupljanje limenki sa prepoznatljivim dizajnom i bojom, te je za 30 promotivnih dana sakupljeno 3.000 limenki.



Aktivisti NVO Gradenigo su u zamjenu za sakupljene limenke dijelili su poklone (majice, futrole za mobilne, naočare, priveske, hladnjake za limenke, šešire, kačkete) kao izraz zahvalnosti planete Zemlje na njihovoj razvijenoj ekološkoj svijesti, odgovornosti prema prirodi i doprinosu mogućnosti recikliranja limenki.

Takođe, dijeljeni su i flajeri u cilju informisanja i edukacije, odnosno razvijanja osjećaja odgovornosti prema stanju životne sredine i shvatanja stepena njene ugroženosti, kao i važne uloge svakog pojedinca u njenoj zaštiti.