12-02-2021

Kancelarija za UNESCO i FDU obilježavaju Svjetski dan radija

Fakultet dramskih umjetnosti i Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO pridružuju se desetom obilježavanju 13. februara, Svjetskog dana radija, koje se ove godine realizuje pod sloganom: „NOVI SVIJET - NOVI RADIO“.


Foto: Gov.me

U vijeku slika, radio prati naša jutra i naše večeri, i odražava misli svijeta koji se mora čuti da bi se razumio. Pojavom Internet radija, podkasta, pametnih telefona i novih tehnologija, radio zaista cvjeta u svojoj drugoj mladosti“, zapisala je, između ostalog, u poruci generalna direktorica UNESCO Odri Azule.

Svjetski dan radija obilježava se kao sjećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN.

UNESCO podsjeća da je radio moćan medij za slavljenje čovječanstva u svoj njegovoj različitosti, te da predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje medij koji se najviše koristi. Ova jedinstvena sposobnost da dosegne do najšire publike znači da radio može oblikovati iskustvo različitosti društva, biti arena za sve glasove koji govore, predstavljaju se i čuju. Radio stanice treba da podrže različite zajednice, nudeći širok spektar programa, gledišta i sadržaja, te da odražavaju različitost publike u njihovim organizacijama i operacijama.

Tim povodom, slušaocima brojnih crnogorskih radio stanica, u formatu radio minijatura koje će biti emitovane 13. februara, svoja opažanja, utiske, priče i svjedočenja,podijeliće novinar Duško Vuković, predsjednik Opštine Tivat i dugogodišnji radijski novinar Željko Komnenović, urednik radio-dramskog programa Radija Crne Gore Mirsad Rastoder, potpredsjednica Sindikata medija i novinarka Milena Obradović-Bubanja, urednik Radija Krš Đorđe Stojanović, novinarka i glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor Jelena Vukasović, profesorica Fakulteta političkih nauka Nataša Ružić, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Danica Kovačević, kao i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić. Poruku generalne direktorice Odri Azule pročitaće novinarka Radio Herceg Novog Željka Čepić. Autori projekta su producent Vuk Vuković i dizajner zvuka Nemanja Popović.

Izvor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta