20-03-2024

Kandić: Umjesto ograničenja marži pokrenuti nešto slično akciji „Stop inflaciji”

Predstavnik jednog trgovinskog lanca iz Budve, Tihomir Kandić gostujući u Jutrom iz Budve ocijenio je da bi predloženo ograničenje marži ugrozilo privredni sistem. On je umjesto takve mjere predložio da se pokrene akcija slična "Stop inflaciji", s tim da spisak artikala koji su na sniženju bude proširen.


Foto: Pixabay/Printscreen (YouTube/RTV Budva)

Kako je Kandić napomenuo, ograničenje marži negativno bi se reflektovalo na poslovanje.

"Vrlo je teško da se mi možemo naći u predloženim mjerama. Znači, mi smo za to da 200 do 300 artikala damo na sniženje cijena i da držimo maržu od 10 odsto koja je i predviđena. Ukoliko bi došlo do ograničenja marži, plašimo se da bi u tom slučaju bili ugroženi mali proizvođači i distributeri i sitni prodavci.Oni bi prvi bili na udaru, a tek bi onda došli i veliki lanci. To bi moglo dovesti i do zatvaranja pojedinih kompanija u Crnoj Gori", istakao je on.

Kandić je pojasnio na koji način treba koncipirati novu akciju.

"Ono što smo mi u Privrednoj komori i Udruženju trgovine predlagali, to je da se uvede nešto slično akciji "Stop inflaciji" i da se proširi lista artikala. U "Stop inflaciji" bio je jedan artikal iz jedne grupe, a mi smo za to da se popust odnosi na sve artikle iz određene grupe. Na primjer, ako je grupa pileće meso onda idu na sniženje svi artikli, i čitavo pile, i krilca, i jetra, i komplet program", naveo je on.

Kandić je ocijenio da je akcija "Stop inflaciji", koja je završena 1. januara ove godine, imala pozitivan kratkoročni efekat po građane, te da je imala uticaj i na nivo inflacije u Crnoj Gori na kraju prošle godine.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja: