21-06-2024

Kao u biblijskoj priči: Stari grad i crkva Svete Trojice „So zemlji i svjetlost svijetu” za ljude svih vjera i nacija, Trojčindanske svečanosti počinju sjutra

Crkva Svete Trojice u Starom gradu ove godine obilježava 220. godina postojanja, a ujedno i proslavlja slavu hrama i slavu grada Budve. Tijana Lekić, vjeroučiteljka govorila je o bogatom programu povodom Trojčindanskih svečanosti ali i o legendama Budve koje su utemeljene u pravoslavlju.


Foto: Portal RTV Budva

"Svake godine je Trojčindan poseban, to je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, proslavlja se tri dana, to je silazak Svetog duha na apostole, narodski rečeno to je rođendan naše Svete saborne i apstoslke crkve, a mi imamo sreću da je to slava i naše crkve i našeg grada. Ove godine posebno se radujemo jubileju 220 godina postojanja crkve Svete Trojice u Starom gradu", istakla je Lekić.


Lekić/Foto: printscreen/yt

Posebna godina za crkvu i grad, pa će takva biti i proslava.

"Ovo je rođendan crkve dakle apostoli koji su se okupili primili su Duha svetoga u vidu ognjenih jezika kako kaže Sveto pismo, tako se i svaki član naše zajendice okupio oko Svete Trojice i dao svoj doprinos u organizaciji ove svečanosti. Nekako mi se čini da su od najmlađeg do najstarijeg člana zajendice svi uključeni, djeca pripremaju interesnatan video materijal koji će biti prikazan na Trojčindanskoj akdemiji, a time će nas sprovesti kroz jubilej crkve i istoriju pravoslavlja u Budvi, gdje će mnogi naši sugrađani čuti nešto novo, što nijesu znali o našem gradu", kazala je ona.

Uključeno je sveštenstvo, domaćice i ugostitelji, ali i RTV Budva kao medijska podrška.

"Upravo tako zajednički je i građena naša crkva prije 220 godina", napominje Lekić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služiće mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, dok će uoči samog praznika u 20.30h na platou ispred crkava biti upriličen koncert hora "Sveti Vasilije ostroški" iz Trebinja koji je bratski hor, hora "Sveti Jevstatije Prevlački".

"Biće jako lijepo i sadržajno i pozivamo sve sugraane da dođu i podrže ovaj događaj", kazala je naša sagovornica.

Nakon večernje službe od 18h u nedjelju krenuće Sveta litija, koju će dočekati Gradska muzika, a barkama će se pridružiti članovi sa Prevlake i Svetog Stefana, a po povrtaku sa litije počeće Trojčindanska akademija.

"Ove godine na Trojčindanskoj akademiji po prvi put nastupiće i naš mali hor, koji je sada skoro, pokrenut, a vodi ga Milica Radović, uspješna već u muzici, a tek je prvi razred Srednje muzičke škole u Kotoru, a okupila je djecu sa vjeronauke koju zanima pjesma i muzika, pa su zajedno prirpemili jednu numeru", ističe Lekić.

Pozdrvnu poruku i besjedu izgovoriće mitropolit Joanikije, a program se nastavlja i u ponedjeljak značajnim naučnim i publicističkim događajem koji je otvren za sve, a gdje će ljudi moći da nauče više o našem gradu.

"Radi se o jednom značajnom djelu Mitropolita bokokotorskog Gerasima Petranovića koji je čitav život posvetio književnom stvaralaštvu, britkim perom pisao je onako kako je bilo i njegovi spisi su relvantni. Štampali smo reprint njegovog djela sa kratkom istorijom pravoslavlja u Budvi pod nazivom "Kratka istorija pravoslavnog opštestva budvanskog", ništa nije mijenjano i radi se o njegovom orginalnom radu, koji je pisan na starom jeziku, tako da svako ko dođe dobiće svoj primjerak uz objašnjenje teksta", istakla je ona.

Legende o crkvi Svete Trojice

"Stari Budvani pričaju da kada se gradila crkva Svete Trojice, preko noći bi se srušilo sve sagrađeno i tako iz više puta, dok nije došao Sveti Petar Cetinjski, nakon čijeg se blagoslova tek gradnja uspješno nastavila. Budvani su tražili dozvole da grade svoj hram, do tada se koristila mala crkvica Svetog Save osvećenog, koju smo pozajmljivali od rimokatolika i stvarno za to vrijeme kratke vladavine Svetog Petra dobijena je dozvola za izgradnju hrama. Prvo je traženo mjesto za izgradnju crkve pored rimokatoličke crkve Svetog Ivana, ali nijes dobili dozvolu za to, već su dozvolu za gradnju dobili na Trgu soli, to mislim da bi sve trebalo da nas podsjeća na one jevanđelske riječi "Vi ste so zemlji, vi ste svjetlost svijetu" i kao što su apostoli na Trojčindan primili dar govorenja raznih jezika da bi pripovijedali riječ božju po cijeloj vaseljeni, tako danas kod nas dolazi cijeli svijet i u Starom gradu možemo čuti sve svjetske jezike te smo mi danas nastavljači misije svetih apsotola, a takođe imamo priliku da propovjedamo ljudima iz cijelog svijeta koji dolaze kod nas", zaključila je Lekić.

Podsjećamo vas na porgram i redosljed liturgija tokom praznika: