18-01-2024

Kapa: Budva i dalje jedna od najpoželjnijih destinacija za vjenčanja u Crnoj Gori

U 2023. godini Opština Budva bilježi impresivan porast broja sklopljenih brakova, sa čak 50% više vjenčanja u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno 626 parova je upisano, od čega je 57 parova bilo s crnogorskim državljanstvom, ali koji su izabrali vjenčanje u inostranstvu.


Foto: @sveti_stefan_panorama

Među zapaženim podacima je i povećanje broja brakova stranih državljana za gotovo 50%, pri čemu 379 od ukupno 626 parova čine parovi sa inostranim državljanstvom. Matičarka Žana Kapa, ističe da je primjetno smanjenje strukture crnogorskih državljana u ovim statistikama, s dominacijom stranaca.

"Umanjena je struktura crnogorskih državljana. Tokom 2023. su preovladavali stranci u odnosu na državljane Crne Gore. Pretežno su državljani Rusije, ali i Velike Britanije, Turske i Njemačke", kazala je Kapa gostujući u Jutrom iz Budve.

Budva i dalje jedna od najpoželjnijih destinacija za vjenčanja u Crnoj Gori

"Za nas i naš grad je jako lijepa vijest da stranci biraju baš Budvu kao jednu od ljepših destinacija u Crnoj Gori, pa i u svijetu, čim se odlučuju da dođu kod nas i sklope brak ovdje, što je opet neki vid promovisanja turizma za naš grad", ističe ona.

Kada je riječ o sklopljenim istopolnim brakovima na teritoriji Budve, od donošenja Zakona o registru istopolnih brakova taj broj iznosi 87.

"Taj broj se povećava. U 2021. je bilo četiri para, u 2022. 27 parova, dok je u 2023. brak sklopilo 56 istopolnih parova. Procedura je ista. Partnerima je potrebna ista dokumentacija, nema dodatnih zahtjeva. Sami zakon i registar partenstava se razlikuju i to su jedine administrativne i zakonske razlike koje postoje", objasnila je Kapa.


Žana Kapa Foto: Printscreen/RTV Budva

Strani državljani se informišu putem sajta Opštine Budva, na kojem se mogu pronaći sve potrebne informacije.

"Oni su uglavnom dobro informisani i dođu spremni. Uglavnom kontaktiraju dosta ranije, tako da je saradnja i sa njima dosta jednostavna. Neki izaberu baš tu destinaciju za ljetovanje, tako da to vrijeme iskoriste i za ljetovanje, kao i za odmor i vjenčanje, eventualno svadbu", naglašava ona.

Raznovrsnost lokacija za vjenčanja

Najveći procenat brakova je sklopljen u opštinskim prostorijama. U ljetnjem periodu je najveći broj vjenčanja, kada se javljaju zahtjev i za neka nekonvencionalna mjesta, poput plaža, predjela ispred crkve i Svetog Stefana. Kapa je objasnila da je za državljane Rusije najaktuelnija crkva Sveti Sava.


Foto: @weddingbynl

"Dosta je lokacija u gradu i u okolini koje su im interesantne, i mi im izađemo u susret gdje god je pristupačno, baš zato što im je namjera da dođu u naš grad i uživaju u ljepotama naše države."

Istopolni parovi i dalje pretežno biraju opštinske prostorije. Međutim, za ovu godinu već postoje najave i upiti o održavanju ceremonije na plaži ili u nekom restoranu.

Na pitanje o predviđanjima za ovu godinu, Kapa je odgovorila da je još uvijek rano predvidjeti da li će broj sklopljenih brakova biti veći u odnosu na prethodnu.

"Ja se nadam da će taj broj biti veći, što bi bilo dobro i za naš grad. Bilo bi mi naravno drago, i ovim putem pozivam ljude da dođu u Budvu i sklope brak kod nas", kazala je Kapa.

Trenutno u Opštini rade tri matičara. Registar je numerisan tako da je i više matičara, ne bi mogli svi da rade. Postoji samo jedna tekuća knjiga i zakon je propisan na tom principu. Kapa je objasnila da je to dovoljno, "osim ako u budućnosti nešto dođe do izmjena u zakonu i bude više knjiga."

Svako vječncanje je kao prvo

Kapa ističe da je svako vjenčanje posebno i da se trudi da svakom paru izađe u susret, naglašavajući ljubaznost i dobrodošlicu koju želi pružiti svakom paru koji odluči da se vjenča u Budvi.

"Svako vjenčanje je kao pravo, nikada nije dosadno i nikada nisam umorna. Svakome se posvetim i svima podjednako izađem u susret. I ja i moje koleginice naravno. Volim da se ljudi osjećaju kao kod kuće kada dođu u moj grad. Bez obzira što njihovi prohtjevi nekada nisu laki, mislim da niko nije, ni sad ni godinama unazad, ostao nezadovoljan u tom dijelu", zaključila je matičarka Žana Kapa.


M.O.