16-04-2024

Katniću i Lazoviću pritvor do 30 dana

Nakon saslušanja kod istražnog sudije Višeg suda u Podgorici, određen je pritvor do 30 dana i Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću, zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja krivicnog djela.


Foto: RTCG

Predsjednik Višeg suda Boris Savić odbio je sinoć zahtjev advokata Zorana Piperovića, koji brani nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, za izuzeće sudije za istragu Gorana Šćepanovića, saopštio je za Portal RTCG advokat Stefan Jovanović. Bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i Zoran Lazović privedeni su sinoć sudiji za istragu koji je odlučio o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da im se odredi pritvor do 30 dana.

Katnić i Lazović su uhapšeni juče po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Obojici je kasno sinoć nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) određeno zadržavanje do 72 sata.

Po dokumentima u koja je beogradski "Insajder" imao uvid, Lazović se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja.

Prvo djelo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 28. decembra 2020. godine, a drugo na zaštitu jednog od čelnih ljudi "kavačkog klana" Duška Roganovića.

Milivoje Katnić, bivši specijalni tužilac sumnjiči se da je, kao pripadnik kriminalne organizacije, zajedno sa osumnjičenim Lazovićem, obmanjivao javnost oko skidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću kao i da je, postupajući po Lazovićevom naređenju predmet vezan za Duška Roganovića dao u rad pripadniku kriminalne organizacije okrivljenom Saši Čađenoviću, bivšem specijalnom tužiocu.

U Tužilaštvu je u toku dana saslušan i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković u svojstvu svjedoka.

Lazović i Katnić uhapšeni su u nedelju 14. aprila, rano ujutru, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Katniću i Lazoviću je, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), određeno zadržavanje do 72 sata, izjavili su njihovi advokati.

Obojica su negirali krivicu.

Podsjećamo, Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a jedna od najvećih afera je njegov dolazak na svadbu Safeta Kalića, optuživanog za organizovani kriminal, 2001. godine, prenosi sajt crnogorske državne televizije.

Milivoje Kantić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, a reizabran 2020. godine.

Razriješen je 2022. godine.



(Portal RTCG)