25-12-2017

Katolički vjernici danas slave Božić

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Katolički vjernici danas slave Božić | Radio Televizija Budva

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizira u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Betlehem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Putovanje mudraca sa istoka trajalo je 40 dana pa toliko traje i božićni kršćanski post koji se završava sa početkom obilježavanja Božića.

Simboli proslave Božića kod rimokatolika su jasle u kojima je Hrist rođen, jelka kao vječno zeleno drvo i adventni vijenac.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hrist rođen, potiče iz 13. vijeka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vjernici.

U kućama vjernika rimokatoličke crkve vijenac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedjelje uoči Božića.

Post uoči praznika je karakterističan i za katolike i za pravoslavne, ali teolozi kažu da katolici nijesu toliko striktni u postu hrane kao pravoslavni, već da njihova crkva više apeluje na duhovnu dimenziju – duhovnu (samo)obnovu i pomoć svima koji su u nevolji.

Za zaposlene rimokatoličke vjeroispovijesti danas i sjutra će, povodom obilježavanja Božića, biti neradni dani, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.