22-08-2020

Kažanegra Medin: U posljednjih 30 godina Budva doživjela ambijentalnu devastaciju

"U poslednjih 30 godina Budva je doživjela ambijentalnu devastaciju koja je rijetko gdje viđena, gradjevinski haos koji je imao za svrhu brzo bogaćenje pojedinaca, skrnavljenje kulturno-istorijske baštine, koja uz prirodne ljepote čini kamen temeljac turizma i turističke ponude koju Budva znači", kazala je Darija Kažanegra Medin, kandidatkinje za odbornicu sa liste "Dragan Krapović-Budva je naša nacija- Demokrate-Demokratska Crna Gora".



Ona je podsjetila da je Budva grad star preko 2 500 hiljade godina, grad sa istorijom kojom bi se ponosila Evropa i cio svijet.

"Obaveza koju danas imamo prema istoriji koju su naši preci pisali, da ne kažem civilizacijama koje su Budvu gradile mnogo prije nas, je da grad u svakom pogledu unaprijedjujemo, razvijamo i stvorimo uslove za njen dalji napredak. Budva kao feniks izdiže se čak i iz ovog posrnuća, kao i mnogo puta kroz svoju istoriju prkosi ljepotom, vanvremenskom, dajući svima na znanje da smo samo tačka na njenoj polupravoj liniji postojanja, nudeći novu šansu", istakla je ona i dodala:

"Pržno i Sveti Stefan, mjesto iz kojeg potičem, pretrpio je krajnje neodgovoran odnos nosioca vlasti prema nacionalnom blagu koje imamo, a što je najgore to naše blago polako i zakulisno prelazi u ruke privatnika. Država koja se stalno diči tekovinama koje je ta obnovljena državnost donijela ne smije rasprodavati svoju najekskluzivniju i najvrijedniju zemlju. Dovedeni smo u situaciju da se borimo za osnovna ljudska prava, slobodu kretanja. Pogaženi su svi principi državne i privatne svojine, a mi se sve više osjećamo da živimo slično Indijancima u rezervatu."

Kažanegra Medin napominje da će svojim angažovanjem dati puni doprinos da se, kako podvlači, greške iz prethodnog vremena ne ponove i da se Svetom Stefanu i Pržnu, ali i cijeloj Budvi vrati poljuljani ugled.

"Po završetku studija u Italiji svoju budućnost nisam željela da vezujem za inostranstvo, iako sam imala mogućnosti za to. Izabrala sam moj rodni kraj, moje roditelje i sestre, čovjeka kojeg volim i sa kojim sam stvorila porodicu. Svoj puni doprinos želim da dam zemlji koju osjećam svim svojim srcem, kojoj zelim da bude jača, prosperitetnija. Lako je otići, teže je ostati i ličnim djelovanjem pokušati poboljšati stvari. Svi zajedno moramo stvoriti ambijent gdje mladi više neće željeti da odu, gdje će svi imati jednake šanse, gdje se više nećemo dijeliti po bilo kom osnovu", kazala je.

Ona smatra da je svima potreban mir, "mir u duši, u porodici, u gradu, u državi u kojoj živimo".

"Zato želim da se svi čvrsto uhvatimo za ruke, visko podignutim na gore, pobjednički, sa našim prijateljima, rođacima, kumovima, komšijama, i sa mirom u srcu 30. avgusta zajedno počnemo da pišemo novu, svijetliju, napredniju, dostojanstveniju, pomirljivu i iznad svega miroljubiviju istoriju našeg grada, jer Budva je naša nacija!", zaključuje se u saopštenju.