11-08-2023

Kažanegra Stanišić: Dvojaki utisak generalne sekretarke Europa Nostre nakon posjete Svetom Stefanu

Građanska aktivistkinja i odbornica u lokalnom parlamantu, Dragana Kažanegra Stanišić za Polis je govorila o posjeti Svetom Stefanu generalne sekretarke organizacije Europa Nostra, Sneške Kvidlih. U okviru njene posjete priređen je sastanak i sa predsjednikom države koji je bio veoma konstruktivan i iz kog su se izrodile velike ideje.


Foto: Freepik.com

Nakon što je Europa Nostra kulturni pejzaž Svetog Stefana uvrstila među sedam najugroženijih područja u Evropi, generalna sekretarka te organizacije posjetila je Crnu Goru i obišla Sveti Stefan, kada je, prema riječima Kažanegre Stanišić, stekla dvojaki utisak.


Kažanegra Stanišić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Gospođa Kvidlih je izrazila istovremeno oduševljenje i zaprepaštenje. Oduševljenje, jer je bila "zaslijepljenja" ljetotom Svetog Stefana i miločerskih plaža, a onda opet tužna i zapanjena onim što je zatekla na samom licu mjesta - kršenjem Faro konvencije potpisane 2008. godine od strane Crne Gore, neučestvovanjem lokalne zajednice u sopstvenom kulturnom nasleđu, nemogućnost pristupa javnim površinama... Zapanjena je činjenicom da država krši sopstvene zakone i Ustav, zabranjuje građanstvu da priđe onome što je zakonom dozvoljeno i omogućeno. Imala je jednu vrlo neprijatnu situaciju gdje joj obezbjeđenje nije dozvolilo da priđe moru na Kraljevoj plaži, a Kraljičinu nije mogla da posjeti. Na Svetom Stefanu je vidjela devastaciju samog ostrva, izgrađene terase, građevinske intervencije bez ijednog odobrenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara", kazala je ona.


Kvidlih tokom posjete Svetom Stefanu, Foto: Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvo države (Facebook)

Istog dana u kabinetu predsjednika države upriličen je sastanak kada je Milatović pokazao interesovanje za problematiku i dao konstruktivne predloge. Jedan od njih je i organizovanje regionalnog samita na području Boke gdje je smješteno 70% kulturnog nasljeđa Crne Gore.

"I ono što je najvažnije i što je cilj jedne ovakve građanske inicjative, osim što je sam uspjeh ući u sedam najugroženijih u Evropi i ukazati na ugroženost područja, jeste reakcija lokalnih i državnih vlasti, iznad svega Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, nadležnih direktorata, ministarstava. A koja je poruka snažnija i jača od poruke samog predsjednika države koji kaže i stoji iza toga da je kulturno nasljeđe osnovni pokretač i platforma sa koje trebamo graditi održivi ravoj i turizam. Jako smo zadovoljni tom posjetom", dodala je sagovornica Polisa, pojasnivši da je posjeta samo najava događaja koji će se održati na jesen tekuće godine, kada će tim stručnjaka posjetiti Crnu Goru i sastaviti dokument o zatečenom stanju sa preporukama za rješavanje problema.


Sastanak kod predsjednika Milatovića, Foto: Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvo države (Facebook)

Kažanegra Stanišić je kao odbronica lokalnom parlamentu podnijela Deklaraciju o zaštiti područja Paštrovska gora i nada se da će ista već na prvom narednom zasijedanju biti jednoglasno usvojena.

"Nadamo se da će Zavod za zaštitu kulturnih dobara imati sluha, da će poslati svoj tim eksperata, da se obavi ispitivanje, da se zaštiti samo područje, ali važno je da ova deklaracija nema za cilj da zaustavlja investicione projekte, naprotiv. Zaleđe je jedino što nam je ostalo kao generator i pokretač, čista priroda, prelijepo kulturno nasljeđe. Pravimo projekte koji će biti u saglasju sa prirodom i nasljeđem koje imamo, stremimo održivom turizmu, održivom razvoju, i naš grad ima novu šansu. Cijeli grad mora razmišljati strateški, čak i do 30 godina unaprijed", zaključila je ona.

M.S.