06-03-2024

Kažanegra Stanišić o posjeti ekspertkinja Svetom Stefanu: Još ima prostora da se situacija prevaziđe

Članica Fondacije Bankada, Dragana Kažanegra Stanišić gostovala je u Jutrom iz Budve povodom nedavne posjete Svetom Stefanu ekspertkinja iz Europa Nostre i Instituta Evropske investicione banke. Ona je govorila o ugroženosti bisera budvanske rivijere i crnogorske obale, koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi.


Foto: Unsplash/printscreen (YouTube/RTV Budva)

Ona je govorila kako na najbolji način zaštititi Sveti Stefan i da li smo zakasnili u tome.

"Mogu da kažem da u jednom dijelu jesmo zakasnili, ali uvijek ima prostora da se na tome radi i da se ta situacija u kojoj se Sveti Stefan nažalost našao na neki način prevaziđe. Upravo je i ova posjeta naših gošći ekspertkinja prilika za to. Prije nedjelju dana u posjeti su nam bile ekspertkinje iz Europa Nostre - Lori Nil, ekspertkinja iz oblasti kulturne baštine, Lordes Armando, ispred Insituta EIB-a i gospođa Višnja Kisić, takođe ispred Europa Nostre. To su žene sa jako impozantnim i ozbiljnim CV-jevima i biografijama, predaju na raznim unvierzitetima i autorke su ozbiljnih studija i radova koji se tiču prevazilaženja ugroženosti određenih područja na teritoriji Evrope", istakla je Kažanegra Stanišić.

Naglasila je da ekspertkinje prepoznaju Sveti Stefan i Miločer kao dio evropske kulturne baštine, a ne samo crnogorske.

"Crna Gora će, svi se nadamo, u perspektivi postati dio Evropske Unije i zapitaćemo se upravo tada da li će se i građani EU brinuti o stanju u kojem se taj biser i dijamant nalazi", kazala je ona.

Osvrnula se detaljnije i na četvorodnevnu posjetu ekspetkinja.

"Prvog dana smo imali obilazak samog lokaliteta. Naravno, bez obzira na našu aplikaciju koja je bila izuzetno detaljna i potkrijepljena foto-elaboratima i detaljnim analizama u kojima su nam naravno pomogli i stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, one su željele da se uvjere u stanje na terenu i bile su zaprepaštene onim što su zatekle i vidjele. Sam Miločerski park se nalazi u prilično lošem stanju. On se ne tretira na adekvatan način, imamo puno oboljelog drveća i ta vrsta bolesti se prenosi sa jednog na drugo drvo. Potrebna je detaljna briga i definitivno se to trenutno ne dešava. Zabrinute su i stanjem u kojem se nalazi kulturno dobro, Sveti Stefan i njegova kontakt zona, dakle sve one nelegalne građevine koje se nalaze u blizini. Nažalost, gošće nisu bile u prilici da posjete samo ostrvo. One su preko svojih kancelarija kontaktirale zakupca, zatražile dopuštenje da obiđu ostrvo, ali nisu dobile odgovor. I to je prosto za njih bilo neshvatljivo", navela je Kažanegra Stanišić.

Ona je ocijenila da ograničavanje pristupa kulturnim dobrima nije u skladu sa važećim zakonom i Faro konvencijom koju je Crna Gora potpisala 2008. godine.

"Dakle, one su na licu mjesta bile upoznate sa činjenicom da se te odredbe zakona krše i da mi kao građani, a i one kao posjetioci, nisu bile u prilici da obiđu Sveti Stefan kao kulturno dobro od nacionalnog značaja", kazala je članica Fondacije Bankada.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja u Jutrom iz Budve: