18-02-2021

Kina odobrila Crnoj Gori donaciju od 30 hiljada doza vakcine

Kina je zvanično odobrila Crnoj Gori donaciju od 30 hiljada doza Sinofarmove vakcine, koja uskoro treba da stigne, saopšteno je iz Vlade.


Ilustracija, Foto: Pixabay/KitzD66

Navodi se da je Kina, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u toj državi u odnosu na brojnost njenog stanovništva, odlučila da, nakon direktnog kontakta crnogorske Vlade, odobri Crnoj Gori tu količinu vakcina.

“Imajući u vidu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, dijelimo sa javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je donacija Kine Crnoj Gori i međusobni odnos dvije zemlje od početka pandemije još jedna potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva država i dva naroda.

“Ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom, jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da su dva ključna elementa uspjeha Kine u borbi protiv koronavirusa - preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa i jačanje međunarodne saradnje, posebno one u oblasti vakcina.

Kako su kazali, istraživanje i razvoj vakcina u Kini bilježe značajan napredak, a započeta je vakcinacija prioritetnih grupa koje su nosioci borbe protiv pandemije.

“Pošto svjedočimo velikoj potrebi brojnih zemalja svijeta za vakcinom, naročito nas raduje što Kina podržava koncept Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva i uključuje se u međunarodnu saradnju na različite načine”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da kineske kompanije sa partnerima iz više od deset zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina.

Iz Vlade su naveli da Kina učestvuje u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i da će obezbijediti deset miliona doza vakcina tom mehanizmu.

Kako su rekli, Kina, takođe, obezbjeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih.

“Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-a 19 postati globalni javni proizvod i kineski diprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju”, navodi se u saopštenju.

Iz crnogorske Vlade zahvalili su Vladi Kine i njenim državnim liderima.

“Vlada Crne Gore duboko vjeruje da su međunarodna saradnja i solidarnost koje Kina pokazuje jedini put ka uspješnom okončanju pandemije”, zaključuje se u saopštenju.


(MINA News)